4 жени от Столипиново получиха свидетелства за шивачки

2054
4 жени от Столипиново получиха свидетелства за шивачки
Снимка: БГНЕС

Четири жени от Столипиново получиха днес свидетелства за професионално обучение като шивачки, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

То им дава няколко реални възможности - да започнат работа в шивашко предприятие, да си купят машина и да си отворят собствено ателие или просто да шият дрешки на децата си. И трите варианта са възможни благодарение на социалното предприятие, отворено в Комплекса за социални услуги в Пловдив преди три години с помощта на фондация "Национален алианс за работа с доброволци", фондация "Бигент" Берлин, дарители от Дортмунд- Германия и други организации и частни спонсори.

Ларингит е причината за смъртта на бебето с морбили

Ларингит е било усложнението, причинило смъртта на десетмесечното бебе, болно от морбили. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив...

Преди три години на четвъртия етаж на комплекса бяха монтирани шевни машини, гладачни маси и започна търсенето на кандидатки за курса, който трае шест месеца. Първите жени дойдоха, след тях още, досега 25 са преминали курса и са усвоили основните умения. В момента курсистките се подбират чрез Бюрото по труда в Столипиново.

За периода на обучението те получават известни суми всеки месец, а след трите месеца теория и съвсем начално обучение, когато вече могат да изпълняват прости операции, започва и съвсем реална работа по поръчки. Тези поръчки не идват по някаква отработена от институциите, заети с пазара на труда или социалните грижи схеми, заслуга имат обучителките, които са известни в бранша. Така или иначе, готови са вече за предаване дюшечета за детски колички, а в момента се довършва поръчка за детски роклички. За поръчките жените получават заплащане.

Според организаторите от Комплекса за социални услуги, онези представители на ромското население, които имат амбицията да се реализират и полагат усилия, просто тръгват по пътя си далеч от Столипиново и се интегрират. Друга част, съвсем необразована и доволна от начина си на живот, никога пък няма да реши да усвоява нови професионални умения, стигат и социалните помощи и разни незаконни начини на печалба. "Златната среда"- това е социалният слой, от който идват жените в курса по шивачество.

Не са образовани, дори момиче със завършен 12-ти клас едва може да чете, но имат желание да научат нещо ново и да го приложат. Обучителките разказват как жените настояват да останат още един час след графика, просто им харесва. Курсовете вървят на две смени, поредната група днес завърши, другата продължава, а кандидатки за новия не липсват.

И ромите от "Столипиново" се оплакаха от високи сметки за ток

Ромите в пловдивския квартал „Столипиново“ се оплакаха от високите сметки за ток през зимните месеци и масово твърдят, че т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com