Археологическият музей в Пловдив с вълнуваща изложба за късната бронзова епоха по нашите земи

1626
Археологическият музей в Пловдив с вълнуваща изложба за късната бронзова епоха по нашите земи
Снимка: Община Пловдив

На днес - 25 юли до 18 ноември Регионален археологически музей – Пловдив, съвместно с Национален археологически институт с музей при БАН, канят пловдивчани гости на града да преоткрият един интересен епизод от древната история. Изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи” разкрива по достъпен начин пред посетителя динамичния период, последвал откриването на бронзовата сплав.

Началото на вълнуващата изложба, в която може да се види оригиналното Вълчитрънско съкровище бе поставено днес със специална пресконференция за медиите, която премина при голям интерес. В нея участваха Пламен Панов - заместник-кмет "Култура, археология и туризъм", Община Пловдив, доц. д-р Костадин Кисьов - директор на Регионален археологически музей – Пловдив и Екатерина Илиева – куратор на изложбата.

Бронзовата епоха (3200 – 1200 г. пр. Хр.) бележи паметен момент в човешката история – откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, древните хора отключват възможности за нечуван напредък и задават нова посока за развитие на своя свят. Новият метал революционизира употребата на оръжията и оръдията на труда, които стават по-здрави и по-надеждни. Това, от своя страна, води не само до развитие на земеделието и военното дело, но и до възникването на комплексни общества с ясно откроени елити. Търговските пътища, необходими за доставката на мед и калай, променят завинаги облика на древния свят, свързвайки далечни места и пренасяйки стоки, хора и идеи.

Изложбата “Власт и сила” се съсредоточава върху края на бронзовата епоха, когато динамичните промени случили се в предходните векове достигат своята кулминация. Посетителите могат да се насладят на този неповторим поглед към една отминала епоха, в която бронзовата сплав задава нова посока на развитие за човешката цивилизация.

Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини, изложбата предлага информативно изживяване за своите посетители. Те имат възможността да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви”.

Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското съкровище: в миналото символ на престижа и властта, която е имал неговия древен притежател, а днес – незаменим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова епоха.

Директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов специално благодари на община Пловдив в лицето на зам.-кмета Панов, тъй като единствено в града под тепетата археолозите продължават да работят активно и в момента, благодарение на гарантираното финансиране от страна на местната власт. Той подчерта, че пет екипа от музея проучват и в момента ключови обекти като Небет тепе, Източната порта, Могилата в район Южен, Брезовско шосе.

Заместник-кметът Пламен Панов от своя страна благодари на екипа на музея за инициативността, активната работа, високите приходи, интересните изложби и усиления труд в археологическите проучвания. Инициативата Вълчитрънското съкровище да дойде точно, когато градът е пълен с туристи, е похвална и много навреме, каза още Пламен Панов и подчерта, че много важни проекти за града са започнали още през предходните два мандата, а в този мандат от 2020 година насам, община Пловдив е отделила близо 1 250 000 лева за археологически проучвания на обекти, сред които са Малтепе, Форум север, Източната порта, Голямата Могила и др. Археологическият музей е един от най-добре развиващите се в града, каза още Пламен Панов.

По време на пресконференцията днес стана ясно още, че в края на тази година част от сребърните находки на Одриските царе, намерени в Дуванлии и Черноземен, община Калояново, ще гостуват в Северна Македония. Те ще са част от представителна изложба, организирана от Министерство на културата, Националния археологически институт с музей към БАН и Регионален археологически музей – Пловдив, където ще останат три месеца.

През следващата 2024г. същите експонати ще бъдат представени, този път като цели комплекси и заедно с Панагюрското съкровище в един от най-големите и престижни музеи в света „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ. Там те ще останат една година.

Изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи” ще остане в музея до 18 ноември 2023 г. Работното време на музея е всеки ден, с изключение на понеделник, от 10:00 до 18:00 ч. Входните билети се продават до 17:30 ч., а стандартен билет е на стойност само 6 лв. Музеят предлага отстъпки за пенсионери, ученици и семейства, както и екскурзоводски беседи.

Още: Пламен Панов запозна експерти от Исландия с потенциала на Пловдив в сферата на културните събития

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com