Цяло село събира средства за две семейства, останали без дом след огромен пожар

699
Цяло село събира средства за две семейства, останали без дом след огромен пожар
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Хисарското село Старо Железаре се организира в подкрепа на жена с две деца и възрастната й майка, които останаха без дом след огромен пожар. Стихията унищожи напълно и съседната къща, в която живее сама 85-годишна жена.

Сега цялото село се е мобилизирало да помогне на двете семейства да се възстановят. Доброволци се организират да започнат разчистване на отломките от пожара, а чрез социалните мрежи се подготвя и благотворителен концерт, средствата от който ще отидат за пострадалите хора.

Все още не е ясно откъде е тръгнал пожарът. Според хора от селото стихията е възникнала в съседен навес, където са се възпламенили газови бутилки, като и на тази постройка са нанесени материални щети. Собствениците обаче не бяха открити за коментар. 

 

 


Огънят пламва точно навръх Димитровден. Възрастната баба Димитра, която е на 76 години, празнува имен ден, когато дъщеря й отива да вземе храната за празника и вижда, че покривът е в пламъци. Тя се опитва да гаси, като на помощ се притичват и хора от селото, но стихията е страшна и се налага просто да вземе децата и майка си и да напусне жилището. 
Пожарната също не успява да се отзове навреме, тъй като по това време има още два големи пожара в Пловдив и Долна махала. Така и двете къщи изгарят до основи, а бабата, дъщерята и двете внучета на 9 и 11 години остават без дом. Същата е съдбата и на 85-годишната им съседка баба Въла.  

 

 


Сега семейството е настанено в общинско жилище за две години в Хисаря. Самотната жена пък е при роднини в Старо Железаре. Пострадалите ще получат и еднократна финансова помощ. 
"Много сме благодарни на кмета на селото, на кметицата на Хисаря – осигуряват ни едно общинско жилище на майка ми. Осигуриха ни и електрически уреди, мебели и в момента от мои приятели събираме дрехи. Така че всичко от първа необходимост в момента го имаме", казва внучката на Димитра Милена Динкова. Единствената й молба оттук насетне е ако може да получат някакви средства, за да вдигнат поне един етаж, за да има къде да живее семейството й. Тя е притеснена и за двамата ученика, които за една нощ са останали буквално само с дрехите на гърба си и ще имат нужда от средства, за да продължат нормално живота си. 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com