До края на годината откриват първия общински многоетажен паркинг в Пловдив (СНИМКИ)

4312
До края на годината откриват първия общински многоетажен паркинг в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

По план върви изграждането на първия общински многоетажен паркинг в Пловдив, който се намира в район „Западен“. Очаква се той да е готов до края на ноември, като вероятно ще може да се ползва още в края на тази година. В това увери лично кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който инспектира работите на обекта заедно с кмета на района Димитър Колев.

Паркингът, който се намира на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“, ще е за 150 автомобила. Те ще са разположени на общо 3 нива, а приземният етаж е запазен за търговски обекти, разделен на три парцела от 350, 400 и 450 квадратни метра. Стойността на обекта е 3,4 милиона лева с ДДС.

Съоръжението ще бъде изцяло автоматизирано, като за целта ще бъде оборудвано с бариери и автомат за самотаксуване. Обектът ще бъде охраняван с общо 60 камери, предвидени са и паркоместа за хора с увреждания. Предвижда се местата да бъдат отпускани срещу наем от 50 лева месечно, но това тепърва ще бъде подложено на гласуване в общинския съвет след изборите.

„Това е начинът за справяне на проблемите с паркирането. През този мандат за пръв път община Пловдив изготви стратегия за изграждане на многоетажни паркинги, като това е първият такъв, който е много напреднал. Очакваме тази седмица да излезе съгласуването на проекта и за паркинга на мястото на бившата сграда на ТЕЛК, така че веднага след това започваме и там“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, като уточни, че има терени за подобни съоръжения в районите „Тракия“ и „Централен“.

Той отново подчерта, че това на практика е единственият начин за справяне с проблема с автомобилите, като припомни, че според данните в Пловдив има 200 000 моторни превозни средства, като 150 000 от тях са леки коли, които всяка година се увеличават. „Ние не можем да продължаваме да отнемаме зелени пространства за изграждане на паркоместа, а вместо това трябва да изпълняваме стратегията за малко по-мащабни инвестиции, които имат и социална функция“, категоричен бе инж. Иван Тотев.

През последните години в район „Западен“ бяха открити няколко големи паркинга, част от които са върху терени, на които преди имаше гаражи. „Изключително съм благодарен на хората, които в огромната си част сами премахнаха старите гаражни клетки. От общо 400 такива, 350 бяха премахнати доброволно от собствениците. Ние продължаваме да изграждаме нови паркинги, като само след дни ще открием един такъв на улица „Ружа“, който е за 50 автомобила“, заяви от своя страна кметът на района Димитър Колев. Той уточни, че има готовност да се започнат подобни проекти на булевард „Копривщица“, както и на улица „Бряст“ край медицинските общежития, където често има спорове за места между студенти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com