Кметът на Стамболийски: Няма да позволим добиване на инертни материали от устието на река Марица

2941
Кметът на Стамболийски: Няма да позволим добиване на инертни материали от устието на река Марица
Снимка: община Стамболийски

Георги Мараджиев е втори мандат кмет на община Стамболийски. Пред https://trafficnews.bg/ той коментира проблема с почистването на Марица в района на общината, с какво това би застрашило моста над реката в града и какви са рисковете данъкоплатците да поемат разходите по дейностите на фирмата - изпълнител.

- Г-н Мараджиев, каква е ситуацията с почистването на река Марица в района на Стамболийски?

- Ситуацията е следната: На 03.07.2020 със Заповед №РД-22-46 на областния управител на област Пловдив съм уведомен за инвестиционно намерение на фирма „Агроника инвест“ ООД, свързано с необходимостта от почистване на растителност и наносни отложения, които ограничат хидравличната проводимост и възпрепятсват русловото заустване на отпадъчните води от ПСОВ – Стамболийски в участъка от река Марица в землището на град Стамболийски и село Цалапица, и укрепване на северния бряг. На първо четене – идеален проект. Но в последствие разбирам, че инвестиционното предложение предвижда изземване от речното корито в участък с обща дължина 1300 м. на 186 000 куб. м. наносни отложения. Това намерение, както и проектът, не са одобрявани от мен. Знам, че наносните отложения са основно от пясък с различна зърнометрия от пясък и чакъл. Но това са инертни материали. Дали целта на почистването не е друга? Нали ще чистим заустването на ПСОВ – Стамболийски, а изведнъж още 1300 м. по реката. Ситуацията изисква задълбочен анализ и спиране на процедурата.

- Какви са опасенията Ви за избраната фирма за почистване на реката под моста?

- Дори не знам кой и как е избрал фирмата. Има компетентни органи, попитайте тях. Това е процедура, извършена от Областна управа, без участието на нито един документ, подписан от моя страна. Въпросът е към областния управител. Но какви са моите опасения: това инвестиционно предложение попада към т.2 от Закона за опазване на околната среда – изземване на инертни материали от реки, езера или море чрез драгиране ( чл. 93 ал.1 т.1 и т.2). Простичко казано, ще чистим коритото или ще чистим в кавички, а камионите ще товарим с инертни материали. Нали ще чистим ПОСВ – Стамболийски, нали ще укрепваме брега? Не е ли това начин за изземване на инертни материали. Кой ще следи за това почистване? Има ли ресурс Областна управа за това? Има вече недоволни граждани, които ме срещат по улиците на Стамболийски, и питат: „Кмете, какво става? Ще се превърнем ли в баластриера?“ Не мога да стоя безучастен. Кой ще следи за извършването на това почистване, което все повече ми прилича на нещо друго? Искам фирмата да не започва работа до изясняване на ситуацията. Да не се наложи аз и жителите на Стамболийски да я спираме. Особено, когато става дума и за моста на река Марица. Това е най-големият проблем. Този мост е изключително важен за общината и града. Всички ние си спомняме падането на стария мост. Ясно се виждат шапките на пилотите. Те са били изпълнени 2006 г. на нивото на дъното, защото служат за основи на кръглите речни стълбове. Някой виждал ли ги е сега? Аз да. Реката се е вкопала поне метър и половина спрямо предишното ниво на дъното, когато са строени. Какво искаме? Това съоръжение да рухне? Не! Ние, жителите на Стамболийски сме борбени хора. Затваряли сме ж.п. линии, изправяли сме се заедно срещу всяка несправедливост, за да отстояваме интересите си. Аз искам едно: Не пипайте реката около моста на Стамболийски. Там, където трябва, около Пречиствателна станция – да. Но за там никой не говори. Какво търсим? Пясък ли? Инертни материали? Да, но не и в района на Стамболийски! А залесената гора с WWF България? Хубав проект. 1600 дръвчета – бяла върба, черна и бяла топола, ясен, полски бряст, летен дъб. Акцията беше с цел спиране ерозията на брега. Общината инвестира в осветление, в камери, за да опазим младата крайречна гора. Знам, че от Областна управа ще ми отговорят, че почистването не засяга залесяването. А „Натура 2000“? 186000куб. м. ще се изземват. 1300 линейни метра на дълбочина 1-3 метра. Този буфер от 10 метра какво ще гарантира?

Георги Мараджиев: Когато теглим кредити, знаем за какво ги теглим, другите закопават община Стамболийски

"На днешната сесия на Общинския съвет с гласовете на съветниците от ГЕРБ бе взето важно решение за община Стамболийски. До един обаче г...

- Как ще се съгласува този проект?

- Отговарям за съгласуването така: Попитайте областния управител. След първата заповед от 03.07.2020 с предложението на „Агроника инвест“ ООД има втора заповед №РД-22-66 от 15.10.2020 на областния управител да се извърши проверка на реализираното залесяване в река Марица в района на моста на РП-866 и участъка под него, както и да се извърши преценка за възможното му отражение върху хидравличната проводимост на реката, съобразно залесените площи и очакваното развитие на съответните дървесни видове в перспектива. Отново никой не се интересува от ПОСВ – Стамболийски. Защо ли? Интересът е към тези 1300 метра. Кой се интересува от този участък, където е Пречиствателната станция? Явно и там не е интересно. Така че, отново търсете отговорите в Областна управа.

- Ако се изпълни, има ли опасност да се наложи данъкоплатците да плащат за това чистене?

- Ами аз Ви питам, кой друг ще плаща, ако не данъкоплатците? Това са средства от нашите данъци. Страшното е кой ще поеме отговорността и кой ще плаща, ако нещо се случи с основите на моста. Защо мислим само за момента? Защо се вземат решения сега и веднага? Кой ще носи отговорност за щетите? Ние, областен управител, министри, кметове утре си тръгват. Но аз оставам да живея в този град. Този мост не е мой. Той е на гражданите! Реката не е моя. Тя е наша! На всички! Нека помислим не за пясъка, не за инертните материали. Аз ще кажа само едно: Искам спиране на процедурата! Докато не се произнесат специалисти по това инвестиционно намерение, докато казуса с моста не се изясни, жителите на Стамболийски и аз като кмет на община Стамболийски искаме областният управител да спре процедурата. Лично аз и моят екип ще сме с камера там, на терен, и лично ще следя как се изпълнява този проект! Защо ли? Защото винаги съм казвал, че най-ценният капитал са хората. А ние сме една община – едно семейство! Аз съм част от това семейство и ще защитавам моето семейство, защото то е моята крепост!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com