Къща "Павлити" отвори врати в пълния си блясък предсрочно и с изложба на пиана (СНИМКИ)

2117
Къща "Павлити" отвори врати в пълния си блясък предсрочно и с изложба на пиана (СНИМКИ)
Снимка: Община Пловдив

Кметът Здравко Димитров, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева- директор ОИ „Старинен Пловдив“, зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“ представиха днес официално пред многобройни гости, медии и граждани, успешното и предсрочно приключване на консервационно-реставрационните дейности по къща "Павлити" (известна още като Синята къща), чието начало беше дадено на 27 март тази година.

Официалното откриване на Къща „Павлити“ след нейната реставрация бе съпроводено и с откриване на изложба на  старинни пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ под надслов „Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изтънчен полъх от Eвропа“.

„Реставрацията, включваща фасадите и интериора на къща „Павлити“ е завършена предсрочно за 173 дни, вместо предвидените 294 календарни дни. Средствата в размер на 230 000 лв. са осигурени от община Пловдив и собствени приходи на института. Консервационно-реставрационните дейности са изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, чийто автор по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.  Изпълнението по договор бе възложено на фирма „Рестстрой" ЕООД въз основа на проведена обществена поръчка по реда на ЗОП и два анекса към нея. Благодаря за изключително професионалната работа на екипа на фирмата с ръководител инж. Константинов, както и на  ръководителя на реставрационния екип - Елена Кривошиева и на реставраторите - Сава Костадинов и Иван Анастасов. Първоначално проектът, с който ОИ „Старинен Пловдив“ разполага от 2013г., предвиждаше да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал, но благодарение на добрите собствени приходи на института стана възможно допълнително да се възстановят портика, цокъла и интериора на къщата“, разказа директорът на института доц. Кантарева. Тя съобщи, че една от визиите за използването на къщата в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора.

Още: Продължава работата по проекта на община Пловдив за реставрация на 7 културни института

Съобщено бе и че са започнати дейности по консервацията и реставрацията на фасадата на друга перла в Старинен Пловдив - Данчовата къща, за която бе проведена процедура по ЗОП. Къщата е била възстановена в началото на века от Занаятчийската камара в Кобленц.  Интериорът ѝ е много добре запазен и не изисква консервационни намеси. Предвижда се реставрацията на фасадите да бъде завършена до края на 2023 г.

„Благодаря на екипа на ОИ „Старинен Пловдив“, на фирмата - изпълнител, на зам.- кмета Панов и кмета на Централен. Поехме ангажимент заедно през март, спазихме го. Всички къщи в Стария град трябва да изглеждат така. Не сме спрели да работим през целия мандат – форум Север, Базиликите, Източна порта,  Небет тепе. Поставихме си за цел да превърнем Пловдив, който притежава толкова много археология в музей на открито. Факт е, че тази година има много повече туристи от предходните, а градът ни оглавява множество класации. Нека тази къща да се изпълни със съдържание“, каза Кметът Здравко Димитров.

„Поздравявам екипа на института, работят изключително активно. В Данчовата къща ще бъде ситуирано първото общинско кафене, като по този начин се стараем да задоволим липсата на повече места за храна и напитки на територията на Стария град. Тази година успешно завърши реставрацията и консервацията на къща Нишанян, която в момента се ползва за Резидентен център за артисти по програмата на общината. Миналата година завърши и реставрацията на къща Стамболян. Екипът на Института работи активно, влага много сили. Старият град го заслужава, а инвестицията, която трябва да правим - трябва да бъде постоянна и ефективна“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Още: Археологическият музей в Пловдив с вълнуваща изложба за късната бронзова епоха по нашите земи

„Убеден съм, че в бъдеще всяка една от сградите в Стария град ще придобие този вид, а инфраструктурата ще бъде основно ремонтирана. За да може всички ние, пловдивчани, да се разхождаме из Стария Пловдив със самочувствие и високо вдигнати глави, защото сме съхранили историята, паметта и миналото и да мечтаем смело за светли дни“, каза Георги Стаменов.

За изложбата на старинни пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ под надслов „Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изтънчен полъх от Eвропа“ разказа Галина Ропова от ОИ „Старинен Пловдив“, а представител на „Рунитон“ разказа повече за колекцията. На едно от пианата, младият талант Виктор Вичев от НУМТИ „Добрин Петков“ от класа по пиано на Елена Велчева, изсвири „Импровизация“ на Панчо Владигеров.  Изложбата е част от програмата на „Празници на Стария град“, които се  провеждат от 18 до 30 септември. 

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. През 1966-1969 година е извършена генерална реставрация на сградата от НИПК, като са спазвани оригиналните строително-конструктивни методи. През 1979 година сградата е била до голяма степен опустошена вследствие на пожар. През 1983-1985 година са предприети аварийни и спасителни КРР по сградата и стенописите. От 1969 до 1986 г. сградата е била използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. През годините до 2019 г. в къща Павлити са се помещавали Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Още: Клавирен квинтет от Добринка Табакова „Каменна следа“ със световна премиера в Епископската базилика в Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com