Няма напрежение при записване в първи клас в Пловдив

5936
Няма напрежение при записване в първи клас в Пловдив
Снимка: iStock/Guliver

На 1 април в 6 часа сутринта пред училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив- едно от трите най- желани училища за първокласници- са чакали 30 родители. Директорът Георги Стефанов също е дошъл толкова рано от уважение към родителите. Оттук нататък напрежение няма, макар че желаещи не липсват.

Бейби бумът на 2009-та година си струва да се осмисли, родените тогава деца са около 30% повече от предишни и следващи години.

Професионалните гимназии ще приемат 42 655 ученици, в 22 паралелки ще има дуално обучение

Държавните и общинските професионални училища и специалните училища ще приемат 42 655 ученици през учебната 2016/2017 г. Това предвижд...

Затова като решение идва създаването на допълнителни паралелки. На първо място в предпочитанията на родителите за поредна година си остава т.нар. "Малката Лиляна" или основният курс на СОУ "Патриарх Евтимий".

Кандидат- първолаците там тази година са около двеста за стотина места. Най- вероятно там също ще бъде открита още една паралелка. На 20 април ще е готов първият проектосписък, ще се види и кое точно училище ще изберат родителите, тъй като се посочват няколко желания.

С предимство са три групи деца- тези, които живеят в района на училището, братя и сестри на ученици в това училище или деца на негови служители. Желанието децата да учат в споменатите две училища и в ОУ "Алеко Константинов" не е случайно- и в трите централни школа има засилено обучение по основните предмети и по език. Така след седми клас над 70% от децата отиват в елитни гимназии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com