Опасен мост може да доведе до злополука, алармират от Садово

6521
Опасен мост може да доведе до злополука, алармират от Садово
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Опасен за преминаване мост може да доведе до злополука. За това сигнализираха читатели на Actualno.com. Става въпрос за мостовото съоръжение, което свързва селата Катуница (община Садово) и Ягодово (община Родопи). Мостът е ремонтиран нееднократно, като последният ремонт е извършен преди дни. Общото му състояние, обаче, не е никак добро и дори той е опасен за преминаване, тъй като основни елементи от него са износени.

Ситуацията потвърдиха за Actualno.com от общинското ръководство на Садово. Общината е кандидатствала неколкократно пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но към момента резултат няма. Последното писмо е изпратено, с което Садово сигнализира за проблема, е изпратено преди около месец до Областна администрация-Пловдив и се очаква становище, относно по-нататъшните действия.

Бедствено положение в Садово заради дъждовете

Частично бедствено положение е обявено в община Садово заради скъсана дига на река Чая в района на Катуница, предаде БГНЕС. Скъсването...

Със собствени средства община Садово няма възможност да извърши така належащия основен ремонт на моста, за да стане напълно безопасен за ползване, тъй като необходимата за целта сума възлиза на около 2 000 000 лева. Текущите поправки на съоръжението издържат в рамките на няколко месеца и след това, възниква нов проблем или се повтаря старият. Целият участък е с дължина около 40 метра. След извършен оглед от експерти е установено, че съоръжението се нуждае от спешен ремонт, тъй като са изцяло износени лагери, които обират вибрациите от преминаващите по-тежки камиони. За да бъдат осъществени ремонтните дейности е необходимо мостът да се разкрие напълно - до колоните. След това, следва да се подменят всички изхабени елементи, после отново да се излее бетон и накрая да се положи асфалтова настилка.

От управата на община Садово изразиха надеждата си, че ремонтът на съоръжението ще се случи скоро, с цел предотвратяване на трагичен инцидент, а няма да се предприемат мерки едва след като се случи такъв. Освен това, общинската администрация в града е кандидатствала и вече има одобрен проект по Програма за развитие на селските райони, чрез която ще бъде финансирано основно ремонтиране на пътя между селата Катуница и Болярци. Отсечката, която ще бъде асфалтирана евентуално през лятото на следващата година, е с дължина 10 километра.

Тук се появява и друга ситуация - ако ремонтът на въпросния мост не започне, преди стартът по реализация на проекта, ще бъде извършена два пъти една и съща дейност, изразиха опасенията си от садовската община. Мостът не само свързва двете села Катуница и Ягодово, а същевременно участъкът представлява и един от основните пътища между Пловдив и Асеновград, заради което е изключително натоварен. По него ежедневно преминават десетки тежкотоварни автомобили, които обслужват най-големите фирми в общината, концентрирани основно в Катуница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com