Освен че почти я няма, водата от чешмите в с. Кръстевич не става за пиене, а и никак евтина

2335
Освен че почти я няма, водата от чешмите в с. Кръстевич не става за пиене, а и никак евтина
Снимка: Даниела Пиронкова

"Как се живее без вода през 21 век? Отговорът е прост, изключително трудно. Така съществуват от десетилетия жителите на пловдивското село Кръстевич през летните месеци. Надявайки се, че когато дойде водата, ще успеят да си налеят в нещо за елементарни нужди. Надявайки се, че утре ще дойде пак, макар за малко." Така започват своето писмо до медиите жителите на селото.

По думите им по режим трябва да има вода за час-два на ден, но понякога няма с дни. В селото има около 250 домакинства, по голямата част от населението са възрастни и самотни хора. А положението и животът им през лятото става нетърпим.

Освен че я няма, водата от чешмите в село Кръстевич не става за пиене, а в добавка не е и никак евтина 1,49 лв за 1 куб. м.

В селото има изградено изцяло речно водоснабдяване, което съществува от 1936 г. Поради недостиг на вода през летните месеци през 1984 г. е започнало изграждане на допълнително водоснабдяване от същия водоизточник и същото е въведено в експлоатация през 2004 г. Водата е с доказано влошени питейни, физико-механични и биологични качества, особено при гниене на шумата попаднала във вододайната зона и при обилни дъждове. Въпреки всичко, през летните месеци при продължително засушаване нивото на водата намалява и населението преминава на режим.

През 80-те години на миналия век са предприети мерки за намиране на алтернативно решение, като се ползват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е направен сондажен кладенец с дебит около 8 м/сек., която вода чрез довеждащ водопровод, помпена станция и пречиствателна станция да се добави към съществуващото съоръжение, но за съжаление само сондажът е изграден, всичко останало е теория.

Сигнал: Занималня в Пловдив вози необезопасени деца в ремарке (ВИДЕО)

Сигнал за деца, опасно превозвани в открито необезопасено ремарке на товарно МПС, е получила адвокат Екатерина Димитрова, съобщиха от И...

И нещата се повтарят така от десетилетия. Всяко следващо лято положението става все по-нетърпимо, режимът е вода за 1-2 часа на ден, а понякога и през ден или два. Обещанията през последните години от страна на Общинска администрация на град Хисар и ВиК дружеството са за изграждане на проект и подсигуряване на финансирането му. Всеки път идвал представител на някоя от администрациите, обяснявайки на хората, че решение има и се работи по този въпрос и до тук, споделят още жителите на с. Кръстевич.

„Това лято нещата се повтарят. От 10 дни насам сме на режим по 1-2 часа на ден има вода, няма предоставена бутилирана вода за населението от страна на ВиК дружеството, докараха водоноска с вода едва, когато входирахме. В селото ни има около 250 домакинства, по голямата част от населението са възрастни и самотни хора. Положението е нетърпимо затова жителите се обединиха и направиха подписка адресирана до Областен управител на гр. Пловдив, ВиК гр. Пловдив, Общински кмет и Общински съвет гр. Хисаря с която се обръщаме за спешна среща и отговор за решаването на проблема ни.”, разказват жителите на Кръстевич.

Сега местните споделиха, че очакват обратна връзка от институциите след поредния опит да се реши проблемът им.

„При неглижиране на проблема ни ще се организира протест и ще затворим републиканския път, който минава през селото ни!”, заканиха се потърпевшите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com