Отмененият концерт на "Пайнер" в Пловдив изкара наяве куп противоречия

14757
Отмененият концерт на "Пайнер" в Пловдив изкара наяве куп противоречия
Снимка: Thinkstock

25 години „Пайнер” на територията на Античния театър в Пловдив. Това първоначално е разрешила Пловдивската община, но избухналите преракания накараха пловдивският кмет Иван Тотев да се откаже. За концерта са платени над 8 хил. лева, след като от „Пайнер” първоначално искат друго място в Пловдив – Централният площад.

От „Пайнер” твърдят, че аргументът за отмяна е недоволството в социалните мрежи – така им казали от общината. Но общината казва, че сцената в Античния театър била в лошо състояние и щяло да има ремонт. Оглеждали сме сцената и имаме снимки, а ако направим снимки преди 19 юни тази година, когато тръгват другите концерти, сме убедени, че състоянието на сцената ще си е същото, заявяват от „Пайнер”.

Кючекът - в кръчмата и дискотеката

Абитуриенти играят кючек под ритъма на чалга на масата в служебния кабинет на кмета на Кресна Илиян Кръстев. Това даже било традиция &n...

Мисля, че даже не трябва да се обяснява защо не трябва да има чалга в Античния театър, категорична беше пред Нова телевизия оперна певица по спора.

От самата община в Пловдив са предложили Античния театър, твърди известната с хита си „4-4-2” певица Кали. „Пайнер” искаше да направи концерт на Централния площад, за да е безплатен. Тук става въпрос за дискриминация, каза Кали, която е категорична, че попфолкът има много последователи. Чалгата ли е виновна да се плащат по 100 лева за верни отговори на матура, попита Кали. За нея попфолкът е израз на култура.

Същевременно известният рок музикант Звездомир Керемидчиев смята, че става въпрос за недоглеждане на Пловдивска община. Концерт на „Пайнер” да се провежда в Античния театър не трябва да се провежда най-малко заради това, че там се побират 3 000 души. За Керемидчиев рокът е вид култура, а попфолкът не е. Кали опонира, че в YouTube има класации с много попфолк песни и заяви, че потребителят налага. На „Ахат” „Черна овца” пък е най-слушаната рок песен в друга класация, каза Керемидчиев. Полуголи изпълнителки по прашки на сцена като Античния театър, където са се творили закони – не съм съгласен, заяви Керемидчиев. Кали веднага отвърна, че и западната култура налага дори много по-разголен модел. Появи се и друг аргумент - в Античния театър за забавление са се извършвали и убийства преди векове. Мога да ви посоча много попфолк песни, в които няма и намек за разврат, похот, пошлост, аргументира се Кали.

Кали е убедена, че пловдивският кмет Иван Тотев не харесва попфолка и затова е отменен концерта. Сега трябва да има платени неустойки заради този провал, смята Кали. В случая говорим за култура на бизнес отношения, добави певицата. А Керемидчиев припомни, че преди време е било планирано да се изиграе „Исус Христос суперзвезда”, но пловдивският митрополит Николай анатемосал намерението и общината скоропостижно отменила събитието.

Почина българска попфолк легенда от 90-те години

Изпълнителят на хитовата чалга песен "Тигре, тигре" Иван Карачоров-Килифарския поп е починал в Германия, където живееше от над 10 годин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com