Пловдив посреща 24 май с общоградско празнично шествие, две награждавания и концерти

4364
Пловдив посреща 24 май с общоградско празнично шествие, две награждавания и концерти
Снимка: Община Пловдив

Общоградският празник по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Пловдив започва в 9.00 часа на площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на гимназията е церемонията по удостояването с „Почетна значка на град Пловдив“ на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители. По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. в храм „Св. св. Кирил и Методий“, ще бъде отслужена Празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица и гости, предвождани от свещениците се отправят към площад „11 май“.

В 10.00 ч. е началото на тържеството пред паметника, където празнично слово ще произнесе Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.

В 10.20 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли завършва в полагането на венци и цветя.

В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „Централен“, което ще се предвожда от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ с диригент Николай Гешев и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Шествието се движи по маршрут от пл. „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, през подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, пл. „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“, пл. „Стефан Стамболов“. Краят е пл. „Централен“. Празнична програма с много настроение съпровожда движението на шествието по маршрута.

Пред бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив с диригент Снежана Георгиева.

На пл. „Римски стадион“ под колонадата, шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с диригент Иван Даярски.

На стълбите на „Каменица“ ще се състои тържествен празничен концерт с участието на хоровете на град Пловдив. Участват: хорове и вокални формации към ЦПЛР-ОДК – Пловдив - хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“, Вокална формация „Бамбини“, Вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, Народен хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Вокална група на Академия към Госпожа Опера. Както и в предходните години, талантливите хористи на Пловдив – малки, по-големи и възрастни ще пеят под диригентската палка на доайена в тази професия – обичаната и многоуважавана проф. Златина Делирадева. На същото място към шествието се присъединява Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“. Последният музикален поздрав е на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“, където ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов. 

В 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. Стефан Стамболов ще се състои церемония, на която Кметът на Пловдив Костадин Димитров и Председателят на Общински съвет – Пловдив ще връчат отличието „Почетна значки на град Пловдив“ на 14 млади творци.

В 18.00 часа на откритата сцена пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, започва концертът на група „ТАНГРА“ – подарък от община Пловдив за пловдивчани и гости на града.

В 18.00 часа в Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ ще се състои концерт на Вокален ансамбъл "Езерец" при НЧ "Н. Вапцаров-1866" – Благоевград и Камерен хор „Иван Спасов“, част от Хоровите празници в Стария град , организирани от Камерен хор „Иван Спасов“.

Още: Кметът на Пловдив откри среща за защита на пострадалите от домашно насилие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Костадин Димитров откри новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА „Локомотив Пловдив“

Нечовешка жега: Над 43 градуса в градския транспорт в Пловдив

Обновяват панорамна площадка в Пловдив

Зам.-кмет на Пловдив участва в дискусионен панел на голямата хотелиерска среща Hospitality Circle 2024

Откриха нов параклис „Свети архиепископ Лука“ в Пловдив

Пловдив с две отличия от Националния форум на социалните услуги

Зам.-кмет на Пловдив откри Световното първенство по спортен риболов

Пловдив става диско столица за два дни

Шофьор „летя” с близо 130 км/ч из улиците на Пловдив

Цвета Караянчева е 15% по-желана от бивш министър от ПП-ДБ в Пловдив област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com