X
 
 

Пловдивската "Снежанка" възкръсна в галерия "Капана"

8609 0
Пловдивската "Снежанка" възкръсна в галерия "Капана"
Снимка: Община Пловдив
Един-единствен голям жилищен блок има на малката Главна в Пловдив - ул. "Райко Даскалов" - и под него винаги е имало голямо търговско пространство. Преди разпадането на соцтърговията там се намираше двуетажен "Детмаг", наречен "Снежанка". След разпада в продължение на 30 години поне "Снежанка" стоя закрита с грозни тараби, защото площта беше собственост и на общината, и на наследници и те не можеха да се разберат. Част от подблоковото пространство все пак беше с по-ясна собственост и намери бързо своите наематели, още преди години. Когато чистеха фасадата от плакати, налепени през годините един върху друг, най-отдолу в началото на 90-те излезе плакат за концерт на Лили Иванова през 1986 година, разказва кореспондентът на Actualno.com.

В последните години общината се задейства, започнаха преговори с наследници, разбраха се, после бе обявена обществена поръчка, която пък бе оспорена в съда и в крайна сметка срокът декември 2018 година се премести във времето и откриването се състоя през юли тази година. Подтикът на общината да започне действия за създаването на галерията бе кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Все пак откриването се побра вътре в нея. Така Градската художествена галерия в Пловдив придобива още едно пространство, което дава възможност наистина за големи изложби или за няколко изложби едновременно.

Ремонтът и изграждането струват малко над 1 млн, но условията са наистина добри. Първата изложба, представяща избрани картини от фонда на община Пловдив, представя един шарен поглед върху творчеството на художници- емблеми на Пловдив като Йоан Левиев, Георги Божилов- Слона, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Кольо Витковски, но и картини, останали след пленери на художници от други градове.

Входът за тази изложба е безплатен и в първия ден от деловия си живот галерията вече беше посетена от пловдивчани и туристи, които с интерес разглеждаха картините. 

Actualno.com

Етикети: