Пожар избухна в депо за отпадъци край Шишманци

3821
Пожар избухна в депо за отпадъци край Шишманци
Снимка: БГНЕС

Пожар избухна рано тази сутрин в депото за твърди отпадъци край Шишманци, съобщава БНР. Сигналът за инцидента е подаден малко след 4.00 часа и веднага са изпратени екипи на пожарната от Пловдив и Раковски.

От гъстия дим в района, разнасян от вятъра, бяха засегнати селата Шишманци и Болярино. Четири противопожарни коли от Пловдив и Раковски, подпомагани от фадроми и трактор, опитват да гасят огнището. Пожарът е локализиран и са взети мерки да не се разпространява.

Избухна пожар в цех за паркет в пловдивското село Труд

Голям пожар избухна около 19 часа тази вечер в цех за дървен паркет в пловдивското село Труд, предаде БГНЕС. Четири екипа на Противоп...

Подвижната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите е на място и извършва измервания на въздуха, но след утихването на вятъра димът вече не се носи към Болярино и не се усеща силната миризма.

Кметът Стефка Милиева подчерта, че няма паника сред хората и че обгазяването не е било такова, че да се налага взимането на спешни мерки.

Притесненията си обаче по-скоро от тежката миризма в района, споделят най-вече майките с малки деца и възрастните хора от Шишманци и Болярино, които казаха, че в момента, в който са я усетили и са видели дима, са затворили прозорците на домовете си.

Говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев обясни:

Няма замърсяване на въздуха след пожар в "Лукойл Нефтохим"

Няма опасност за Бургас след днешния пожар на територията на "Лукойл Нефтохим", предаде Нова телевизия. Вече са направени необходимите...

"Нямаме реално горене или разпространение на пожара по повърхността по периметъра. В самото депо на дъното му имаме тлеене на отпадъци, които отделят дим. Това е единственият проблем до момента. Правим всичко, което е по силите ни и което е адекватно спрямо ситуацията. Не е ясно колко време ще продължи това нещо, тъй като тлеенето и прогарянето в дълбочина е процес, който отнема време и не можем да се ангажираме до кога ще приключи операцията по неутрализиране на тази ситуация."

Съществува опасност за обгазяване на жителите на Шишманци и Болярино, ако вятърът се обърне в обратна посока към селата, опасява се кметът на Шишманци Костадин Иванов и допълни:

Ситуацията в момента е овладяна. Трябва да сме благодарни на природата, че вятърът е в обратна посока на селото. Не знам как депо за твърди битови отпадъци се пали, като то е само за твърди битови отпадъци. Явно не е спазена някоя технологична особеност. Ние достъп до завода нямаме. Собствениците на завода трябваше да ни се обадят, но никой не го е направил.

 

Евакуирани хора след пожар в с. Лещица

Две къщи са горели тази нощ в санданското село Лешница, съобщи дежурният служител в РС ПБЗН Благоевград. Към момента пожарът е овладян...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив