X
 
 

Пореден опит за рестарт на един от най-важните транспортни проекти на Пловдив

569 0
photo of Пореден опит за рестарт на един от най-важните транспортни проекти на Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Община Пловдив ще стартира нова обществена поръчка за изпълнение на изключително важния за града проект „Модър – Царевец“. Реализирането му трябва да осигури директна връзка между районите „Южен“ и „Западен“.

През пролетта общината откри обществена поръчка за изпълнение на обекта, като сумата за него бе 12 милиона лева. Търгът обаче тогава се провали, след като не се яви нито един участник. През юни бе пуснат втори конкурс, на който вече имаше желаещ да строи – варненската фирма „Инжстройинженеринг“. Тя обаче бе отстранена, тъй като според общината не е отговаряла на предварително заложените критерии за изпълнител.

Сега се пуска нова поръчка, като сумата за нея е отново 12 милиона лева. В нея обаче вече не влизат над 2 милиона лева за дейности, които трябва да се изпълнят от ВиК във връзка с изграждането на южния обходен колектор. Така на практика евентуалната фирма, която ще изгражда „Модър – Царевец“ ще разполага с повече пари спрямо нужния обем работа.

Пробивът под железопътната линия Пловдив – София ще осигури директна връзка между районите "Южен" и "Западен". В момента на това място е възможно преминаването единствено на пешеходци, като за целта има изградена пасарелка, която минава над линиите. Изпълнението на обекта трябва да започне от кръстовището на булевардите ”Коматевско шосе” и улица „Модър“ и ще завърши при кръстовището на ”Хаджи Димитър” с улица „Царевец“. Преди две години от НКЖИ свършиха огромен обем подготвителна работа по проекта, след като поставиха основите на бъдещото съоръжение. По време на модернизацията на жп линията Септември – Пловдив от компанията наляха бетон на 26 метра дълбочина и укрепиха линията. Това стана по настояване на община Пловдив, като по този начин от една страна ще се спестят средства, а от друга – ще се улесни бъдещата работа по прокопаването на трасето. Тепърва обаче предстои прокопаването на бъдещия подлез и изграждането на пътните платна, по които ще се движат превозните средства.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално