Престъпността в "Столипиново" била по-ниска отколкото в другите пловдивски квартали

14564
Престъпността в "Столипиново" била по-ниска отколкото в другите пловдивски квартали
Снимка: БГНЕС

Битовата престъпност в ромския квартал „Столипиново” в Пловдив е по-ниска от тази в другите квартали. Това каза Петър Петров, кмет на район „Източен”.

Парадокс е, но престъпността на човек от квартала е по-ниска от другите квартали, каза районният кмет. За последните 10 години има един смъртен случай наскоро, заради битов скандал, и друг отпреди 5 години, посочи Петров.

Жители на „Столипиново“ искат бутане на още незаконни постройки

Жители на пловдивския квартал „Столипиново” искат да бъдат премахнати и други незаконни постройки в квартала. Това съобщи з...

Кражби в квартала няма, няма нападения, не са много и другите криминални престъпления. „Нашите роми са градски роми”, каза кметът.

Според Петров голямата престъпност е най-вече по селата. По думите му проблемът в най-големия ромски квартал на Балканите е безработицата и ниското образование, което се отразява на манталитета на хората. Кражбите на ток са премахнати от преди 5 години, когато електромерите бяха вдигнати нависоко. Има обаче редовни длъжници на вода. Много често роми се самонастаняват в общински жилища. Това са жилища по високите етажи, в окаяно състояние, които се нуждаят от ремонти. Жилфонд няма средства за ремонти и ромите се самонастаняват там, каза Петров. Много от наемателите на такива жилища не си плащат наема. В последно време има едно постоянно движение към чужбина, към Турция, откъдето се внасят перилни препарати и килими, каза Петров. Според него хората си търсят препитание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com