X
 
 

Проверяват за домашни прасета в 80 села около Пловдив и Смолян

1880 1
photo of Проверяват за домашни прасета в 80 села около Пловдив и Смолян
Снимка: iStock/Guliver
От днес в областите Пловдив и Смолян тръгват проверките на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 20-километровите зони около огнищата на зараза с африканска чума, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Ще се проверяват т.нар. прасета от задните дворове, или отглежданите в лични стопанства и малко бройки в имотите на хората. В тези зони попадат около 80 села, половината от тях са в общините Родопи, Брезово, Асеновград, Първомай, Марица и Садово.

Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината заради африканската чума по свинете в промишлен...

Други 25 села са в общините Марица, Стамболийски, Съединение, Хисар, Кричим и Перущица. Те попадат в санитарните зони на индустриални свинекомплекси в Пазарджишка и Хасковска област.

В зоната на проверките попадат и прасета, отглеждани в индустриалната зона на град Раковски, Стряма и Белозем. В Смолянско около 400 прасета се отглеждат за лични нужди в общините Неделино, Златоград и Смолян. Срокът за доброволното унищожаване на домашните прасета изтече на 2 август, ако сега в дворовете бъдат намерени животни, те ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани на определени от общините места, а стопаните ще бъдат глобявани.

Ако някой от жителите на застрашените от заразата села започне да отглежда ново прасе в шестмесечната карантина, ще бъде глобяван до 1000 лв. 

Тъй като два случая на заразени с африканска чума диви прасета бяха открити в ловно стопанство близо до хижа "Здравец" край Пловдив, беше забранен достъпът на туристите до хижата. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • съвестен гражданин докладва 1 съвестен гражданин докладва преди 2 седмици Профил на трол?
    БАБХ къде спите?Във форума на сайта актуално.ком има 2 болни от африканска чума СОРОСОИДНИ свине.Евтаназирайте ги докато е време!