В Пловдив откриват първото пространство, посветено на донорите

1294
В Пловдив откриват първото пространство, посветено на донорите
Снимка: iStock/Guliver

На 5 ноември 2021 г. /петък/, в 14:00 ч. в парк „2019”, район „Тракия“ в Пловдив, ще бъде открито първото пространство, посветено на донорите. Инициативата се реализира от членовете на „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“, получили шанс за нов пълноценен живот.

Благодарение на подкрепата на община „Тракия“ в Пловдив и инициативата на Сдружението, това ще бъде първият завършен парк в памет на донорите в страната, който включва чешма паметник, открита на 21.06.2019г.,и дарените сега 12 пейки като знак на почит и признателност към донорите и техните близки.

Председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев споделя: „Мисията на кампанията „ДАРИ ЖИВОТ“ е да покаже, че донорството е жестът, който осмисля последния миг от живота на човека, дарявайки живот на друг човек. Това е единствената възможност една малка частица да продължи живота си и след теб, заедно с човека, който си спасил. Затова в България е необходимо да се усъвършенства редът и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията на хората по отношение на донорството.“

Плoвдив е сред градовете, които подкрепят кампанията „Дари живот”, която Сдружението стартира през 2018г. и има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори в страната ни.

Сред поканените гости са представители нa Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, представители на местната власт, водещи български трансплантолози, роднини на донори.

Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и има за цел да привлече вниманието на обществото към насърчаване на донорството в България.

До този момент за изградени чешми паметници в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Плевен и Димитровград.

В основата на проблема у нас стои именно липсата на донори – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, от началото на 2021 г. в страната са извършени 43 трансплантации, а чакащите са близо 2000 души, от които 898 се нуждаят от нов бъбрек, 44 болни – здраво сърце, 42 души – черен дроб, 21 души – бял дроб, 9 болни– панкреас, 1– тънко черво, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 – стволови клетки.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2020 г. В същото време Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com