В Пловдив откриват университет по електронно лидерство "Махатма Ганди"

3731
В Пловдив откриват университет по електронно лидерство "Махатма Ганди"
Снимка: БГНЕС

С водосвет в Бачковския манастир навръх 11 май ще бъде даден старт на най-новия проект в сферата на образованието в Пловдив – Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

На 11 май след учредително събрание и водосвет в Бачковския манастир ще бъде представен и ще започне същинската реализация и на образователния проект Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

„Може би по-точно е да се каже, че това не е само проект, а по-скоро сериозен опит за реформи в образованието, където с предлагането на „бързи уроци“ със съвременен франчайз да се извършва обучение и предоставя възможност за развойна дейност в сферата на софтуерните иновации, мобилните приложения, в лабораториите за компютърни мрежи и лазерно-информационни практики“, твърдят от ръководството на „Техпарк Оптела“, на чиято територия ще бъде базирано новото висше училище.

Уникалният за българските условия специализиран образователен комплекс по информатика и компютърни науки включва няколко водещи звена и направления – Учебен център „Индийски институт за хардуерни технологии“, Колеж „Омега“, фирмата ИТ „Академия“ за програмиране и хостинг, и съвместна магистратура с ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси) - София. Проектът е дългосрочен и е включен в стратегията на публичните дружества в Консорциума за технологии и информатика ДЗЗД – „Корпорация за технологии и иновации“ АД, „Тех парк Оптела“, „Орфей клуб уелнес“ АД и ИТ „Академия“.

Мисията и целта на проекта е нова технологична грамотност за всички съвременни хора – не само в бизнеса, а също така и в културата, образованието и изобщо в човешкото общуване и растеж.

Крайъгълният камък на глобализацията на 21 век бе положен в последното десетилетие на 20 век с най-мощния качествен скок в информатиката и технологиите, които сведоха планетата до размерите на джобен компютър (смартфон), пише Труд.

Все още търсят стари боеприпаси в Пловдив

Все още търсят стари боеприпаси в Пловдив. Мястото в жилищен район "Тракия" в Пловдив, от което досега излязоха десет стари боеприпаса ...

В същото това време – последните 20-30 години, почти никой не обучава и не произвежда кадри за този променен нов бизнес модел и човешкото участие в него. Липсват специалисти за новите ИТ технологии. Необходимите професии на информатиката и новите технологии за онлайн бизнес отсъстват или са едва-едва различими в трети курс. Постъпването в новото специализирано висше учебно заведение в Пловдив ще се предхожда от безплатни лекции за обща технологична грамотност, която ще служи на студентите за добър старт в продължаващо обучение по утвърдени учебни планове.

Ще се поддържа широка гама от специализации, актуализации и курсове до 10 години след завършването и това ще става чрез дистанционен достъп, дистанционно обучение и тестове. Освен задочно обучение е крайно нужно и т.нар. „продължаващо“ обучение. Ориентир са водещите и перспективни професии като технологичен евангелист в социалните мрежи, киберсигурност, информатици по роботика, дронове, криптовалути, мрежов администратор и др.

Патрон и почетен председател на новото висше училище в Пловдив ще е академик Благовест Сендов. „Идеите и иновациите на акад. Благовест Сендов в образованието ще се прилагат в проекта „Махатма Ганди“, твърдят неговите създатели, които ще проведат учредително събрание на 11 май преди водосвета в Бачковския манастир.

В МВУИЕЛ „Махатма Ганди“ ще се подготвят специалисти по информатика и електронно лидерство, необходими за дигитална трансформация на индустрията, бизнеса и обществото, или професиите на бъдещето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com