В Пловдивско отчитат спад в актовете за незаконна сеч

1290
В Пловдивско отчитат спад в актовете за незаконна сеч
Снимка: БГНЕС

373 акта за установяване на административни нарушения са съставили служителите от Държавното горско и водното стопанство-Пловдив и горските инспектори в областта за миналата година. Това каза директорът на Регионалната дирекция по горите-Пловдив Мирослав Димитров.

357 от санкциите са по закона за горите, 11 по закона за лова и опазване на дивеча и 5 по закона за рибарството и аквакултурите.

Само два от актовете са за нарушения в общински гори, по-голямата част са в гори на физически и юридически лица. От началото на 2016 година до момента са съставени 75 акта, 72 от които са по закона за горите и за лова и опазване на дивеча, информира Topnovini.bg.

"През 2015 година са задържани 61 кубични метра обла строителна дървесина, 414 кубика дърва за огрев, 9 коледни елхи, 3 броя МПС, 25 каруци, 22 брадви и инструменти, 1 риболовна мрежа с дължина 10 метра, 60 кг дивечово месо", заяви Димитров.

Във Варна продължават с актовете за незаконна сеч

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Варна са съставили 13 акта за установени административни нарушения по Закона...

Има тенденцията към намаляване на съставените актове

поради засиления контрол по сечищата и транспортирането на дървените материали, съвместните действия с представители на полицията и въвеждането на добри практики като електронен превозен билет и маркирането на дървените материали с контролни пластини.

Димитров оповести, че през 2015година преобладават провиненията по Закона за горите свързани с транспортиране на дървесина без документ – 26 процента и добив на дървесина – сеч на немаркирани дървета и без документ – 19%. Останалите нарушения са за съхранение на дървесина без документ или непопълване на всички реквизити в превозните билети.

"Най-много нарушения са констатирани в горските територии в района на Карлово, Раковски, Първомай и селата Розино, Христо Даново, Маноле, Бегово, Красново, Кръстевич. Нарушителите са предимно от нисък социален статус и най-често секат дърва за огрев в малки количества, през студените месеци на есенно-зимния сезон", уточни директорът на Регионалната дирекция по горите-Пловдив Мирослав Димитров.

Основните причини за нарушенията

Двама горски инспектори, прикрили незаконна сеч, са уволнени

По разпореждане на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Тони Кръстев, са уволнени двама горски инспектори от ...

са разпокъсаността на горските територии и наличието на голям брой населени места в някои райони, където охраната е затруднена. Друга важна причина е ниската събираемост на вземанията, откъдето идва и безразличието на нарушителите, което води до извършване на нови нарушения. Освен това населението обеднява, а цените на енергийните ресурси за отопление се увеличават.

"В края на 2015 година с промяна на нормативната уредба считано от 01.01.2016 година се въведе изискването всички товарни превозни средства, транспортиращи дървесина да бъдат снабдени с устройства за проследяване на движението им (GPS), които се регистрират в дирекциите по горите. Също така обектите, в които постъпва, преработва се или от които се експедира дървесина се оборудват със система за постоянно видеонаблюдение, която да осигурява визуално разчитане на регистрационния номер на превозното средство, транспортиращо дървесина, както и час и дата на влизане и излизане на превозното средство, като съхранява данните за последните 3 календарни месеца", допълни Димитров.

Работи и нов софтуер за издаване и отчитане на електронните превозни билети.

"Така сега след издаването на превозния билет той веднага се отразява в системата на изпълнителната агенция по горите и може да бъде проверен по всяко време при транспортиране и съхраняване на дървените материали", завърши Димитров.

По думите му от извършените инспекции както на терен, така и в цеховете за преработка може да се направи заключението, че има ефект от поставянето на пластини с уникален идентификационен код. Освен това при проверка на разтоварената вече дървесина може да се сравни категоризирането на дървесината на база поставените пластмасови пластини с номера, идентифициращи определената категория дървесина, количество и дървесният й вид, което е видно от описа, приложен към превозния билет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com