Версията на МВР дотук - тютюневите складове в Пловдив изгорели от изпусната цигара

2370
Версията на МВР дотук - тютюневите складове в Пловдив изгорели от изпусната цигара
Снимка: БГНЕС

От 35 години живея в тютюневите складове. Видях да гори сградата, но не съм я палил аз. Спях на четвъртия етаж, но в събота (20 август) е горяла стаята до моята. Това обясни 44-годишният клошар Любомир Данчев, обвинен вчера (22 август) за палежа на четири склада от Тютюневия град в Пловдив

По думите на Данчев той не е бил в складовете, когато те са се подпалили. Освен мен, в складовете влизаха наркомани, добави той. Данчев каза пред Нова телевизия и, че разбрал за пожара, защото видял пожарните, отиващи да гасят огъня.

Това са собствениците на пламналите тютюневи складове

Кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи кои са истинските собственици на четирите изгорели склада в Тютюневия град. На първите три имота пр...

Според МВР Данчев живее в тютюневия склад от около година. Любителско видео показва как той влиза в склада минути преди пожарът да лумне. Пред полицията клошарят обяснил, че бил изпуснал запалена цигара. Версията е съвсем различна от споделената пред медиите и е изказана след като Данчев говори пред камера. Ако бъде доказано, че Данчев е запалил умишлено пожар, то той може да влезе в затвора за до 12 години.

Всички знаем, че реновацията на тези сгради е много по-скъпа от ново построяване, каза Асен Асенов от Фондация „Пловдив 2019”. Той не пожела да прави предположения за това какво е станало, но определи като „леко комична” версията за изпусната случайно цигара. Пловдив и България са под лупа, подчерта Асенов във връзка с това, че складовете бяха в презентацията за Европейска столица на културата през 2019 година. Складовете трябва да бъдат възстановени, това е единственото решение, категоричен е Асенов.

Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив призова за проверка дали изгорелите складове са били застраховани против пожар, което, според него, би било мотив за умишлен палеж. Костадинов посочи, че архитектите искат бързо укрепване на останалото от складовете. До края на седмицата трябва да има проект, каза той, като посочи, че Пловдивска община е отговорна за укрепителните действия. Костадинов поиска и законови промени – да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата.

И днес, 23 август, продължават да тлеят греди в опожарените тютюневи складове. Пожарникари все още работят за пълното потушаване на огъня. Също днес главният прокурор Сотир Цацаров ще отиде в Пловдив.

Пловдивска община мълчи за изгорелия Тютюнев град

Десетки пловдивчани се събраха в снощи пред оградата, опасваща улица "Иван Вазов" срещу останките на изпепелените в събота (20 август) ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com