Въжен лабиринт, стрелба с лък и обработка на глина на "Фермер Експо Раковски" 2019 г.

4367
Въжен лабиринт, стрелба с лък и обработка на глина на "Фермер Експо Раковски" 2019 г.
Снимка: община Раковски

Трето поредно издание на "Фермер Експо Раковски" ще се проведе утре (14.09.19 г.) в града. Събитието ще бъде разположено на Пазар за живи животни в квартал "Секирово". Началният час е 10:30 ч. Новото тази година са активностите за деца и родители, като изработка на кукли от царевична шума. Демонстрацията ще направи Маргарита Момчилова от Представителна група в село Момчиловци. Тя ще покаже тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя, изработка на сувенири от вълна и други. Местният скулптор Владимир Сарийски ще реализира работилница за желаещите да се включат в обработката на глина и изработване на предмети от нея.

Работилницата на Каритас ще демонстрира процеса на отливане на сапуни. Мария Стоева пък ще покаже техника за тъкане на колани и ширити "на Кори“, изработване на култови фигури от глина, демонстрация как се свири на кавал и представяне на народната песен „С песен трудът е лесен...“, като училище за живота, даващо примери. За най-малките и непорасналите татковци ще има въжен лабиринт, стрелба с лък и еърсофт реплики.

Дегустация на традиционни храни и състезание по бутане на бали - на „Фермер Експо Раковски 2018“

Фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера" ще зарадва любителите на домашно приготвените продукти, по време на изложението „...

Част от "Фермер Експо Раковски" за втора поредна година ще е фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера“, организиран от общината. Идеята е читалищата от цяла пловдивска област да демонстрират самобитната красота на местния фолклор и кулинарните си традиции. В допълнение се реализират и демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и други. Атракция на предстоящия форум ще бъде приготвянето на едно ястие, за което се носят легенди и то в обем от 500 порции. Родовите рецепти са безброй и всяка претендира да е истинската. Гозбата е известна като "Пиле лютика", "Пиле паприкаш", "Градинарско червено пиле" и още много тайни наименования. Готви се винаги през късната есен, когато градините са пълни със зеленчуци.

Академия „Кулинарен историк” ще приготви митичната рецепта в „Юнашкия тиган на България” по време на "Фермер Експо Раковски" 2019 г. Запазено място на форума имат и занаятчиите - производители на чанове, производители на пафти, колани и аксесоари за български народни носии, чанове и хлопки и други. Специално внимание ще бъде отделено и на чистите фермерски храни - сирене, кашкавал и кисело мляко, произведени от краве, биволско, овче и козе мляко. И още - биологични и конвенционални вино, мед плодови сиропи и сладка. А домашна лютеница, био гъби, шипков мармалад, различни видове хляб и сурови крекери, и фъстъци са част от храните, които ще се предложат директно от фермерите, които ги произвеждат. Всичко това ще бъде предложено на посетителите от над 20 производители на чиста храна от цяла България.

"Фермер Експо Раковски" 2019 г. ще обърне внимание и на животните. Ще бъде проведен търг за елитни говеда, за българско овчарско куче и Алабай. Новост през тази година е също провеждане на изложба и демонстрации на коне – Тежковози и други. Официален гост на събитието ще бъде Асим Адемов - член на Европейския парламент от Групата на ЕНП, Комисия по земеделие и развитие на селските райони. С опита от двете издания, това дава сериозна заявка да се превърне в едно от най-значимите изложения за животновъдство и фермерски храни в България. Организаторите – община Раковски и Организация на производители "Фермерско мляко" ще предоставят на участниците и гостите на събитието възможност да се запознаят, както с постигнатото през изминалата година във фермите и при производителите на чисти месни, млечни, пчелни и растителни храни, така и за обмяна на опит по между си.

Изложбата на овце, кози, говеда, биволи, коне и кучета и открита площадка за среща на деца с „бейби“ селскостопански животни, ще бъде допълнена и с първи търг за елитни български говеда. И още - демонстрации на традиционни техники за производство на храни, дегустации, и тобмола с късмети ще привличат вниманието на многобройните посетители, а групи от местни артисти ще повдигат градуса на настроението на всички още от самото официално откриване на "Фермер Експо Раковски" 2019 г. Тази година организаторите разширяват спектъра на изложителите, като искат да привлекат и участници от неземеделския сектор - производители на млечни продукти, хляб, домашни сладка, мед, вино, български облекла и занаяти като изработване на накити от полимерна глина, медникарство, шапкарство, изработване на изделия от кожа, рисуване и гравиране върху стъкло, грънчарство и везбарство, ръчно килимарство и други, производители на млечни продукти, хляб, домашни сладка, мед, вино, български облекла и плетива.

Самодейци от Раковски с две награди от фестивал в Приморско

Самодеен ансамбъл от Раковски жъне успехи по морето. Народният хор към ПФА "Слав Бойкин" грабна най-голямата награда - "Лауреати Гран Ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com