Задържаха мъж с обвинение за палеж на Тютюневите складове

2533
Задържаха мъж с обвинение за палеж на Тютюневите складове
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бивши Тютюневи складове в Пловдив.

Обвинението е, че Данчев на 20 август 2016 г. е запалил сграда, находяща се в гр. Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 със значителна стойност, собственост „Р.И.П.А.“ ООД –Пловдив. Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД –Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата ще разследва пожара в Тютюневия град в Пловдив

Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града, при който пострадаха тежко пет големи тютюнев...

Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно, допълва БГНЕС.

Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди – престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Това означава, че Данчев може да влезе в затвора за до 12 години - ако съдът постанови най-тежкото наказание.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като вероятно това ще стане във вторник или сряда. Назначена е и в момента се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Във вторник (23 август) главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в гр. Пловдив с ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на ОД на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

Тютюневите складове в Пловдив все още тлеят

Петте склада в Тютюневия град, които горяха в събота,  все още тлеят и са опасни, а стените им продължават да падат. Тази сутрин о...

Разследването е в активна начална фаза. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението.

Припомняме, че рано сутринта днес лидерът на ДСБ Радан Кънев в пряк текст заяви, че "ще бъде разкрит някой, който за 500 лева е разсипал нафтата и е драснал клечката", но няма да бъде хванат побудителят на палежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com