Започва Седмицата на тракийската култура в Пловдив

20679
 Започва Седмицата на тракийската култура в Пловдив
Снимка: БГНЕС

От днес до 22 юни в Културен център-музей "Тракарт" в Пловдив се провежда Седмицата на тракийска култура. Това е традиционно събитие, което се състои един път на две години и откроява най-новите научни изследвания за траките.

Тази година Седмицата на тракийската култура ще протече под надслова "Музика и слово", обяснява Жорж Трак, вдъхновител и инициатор на проявата. Всяка вечер от 18 часа ще има и лекции, и хорови изпълнения.

Седмицата започва с лекцията на доц. Петър Кацаров от Пловдивския университет " "За Анзѣ, азбучната логика, Силата из Духа и моралната еволюция" и изпълнения на хор "Евмолпея". В сряда лекторите са проф. Добрин Денев с "Кому принадлежи звездата "Вергина" и "Боговете на Тракия" с Петко Атанасов, а музиката е на Мъжки хор "Стефка Благоева".

В четвъртък Георги Ганецовски от Регионалния археологически музей във Враца ще говори за "Свещеното място в ранно неолитното селище Оходен, Валога- Врачанско", на сцената ще се качи Дамски хор "Тримонциум". Константин Каменов ще проследи в петък корените и семантиката на пловдивските лексеми дева и майна, а музиката е на арт група "Славена". Вълчан Петров ще говори за духовните корени. В последния ден, понеделник - е лекцията на проф. Валерия Фол от БАН "Тракийските царства отвъд легендите", последвана от "Преоткритият свят на стара Европа" на Росица Миткова, завеждаща фонд "Праистория" в Регионалния археологически музей Пловдив, а музиката е на Вокално – инструментален ансамбъл К`АRTE.

Снимка на Пловдив е най-красивата в света в класация на National Geographic

Снимка на нощен зимен Пловдив беше определена като най-красивата в света в класация на National Geographic. Става дума за конкурса "С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com