6300 лв. струва визитата на Николай Ненчев в Монголия и Република Корея

7961
6300 лв. струва визитата на Николай Ненчев в Монголия и Република Корея
Снимка: БГНЕС

6300,01 лева от Министерство на отбраната са изразходвани за задграничната командировка на военният министър Николай Ненчев и двама негови съветници в Монголия и Република Корея. Резултатите от тези посещения са подписан меморандум, срещи и "реални шансове да се подпише договор за взаимноизгодно сътрудничество". Това се казва в отговорите на въпросите по закона за достъп до информация на БГНЕС. 

Посещенията на Николай Ненчев съвпаднаха с момент когато страната ни беше на финалната права в обсъждането на промените в пенсионната система, което засяга и военните. На дневен ред бе и темата за бъдещето на българските ВВС. Няколко месеца поред се говореше за опасността военната ни авиация да не може да изпълнява бойни дежурства и че ще остане само с два изтребителя МиГ 29. В седмицата, в която Николай Ненчев беше в чужбина, не се проведе заседание на парламентарната комисия по отбрана, на която да бъдат изслушани той и командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев - това се случи след завръщането му. По време на отсъствието му у нас се състоя заседание на Съвет по сигурност към Министерски съвет във връзка със случващото се тогава в Македония. До министрите на външните и вътрешните работи по време на брифинга беше началникът на отбраната. А министърът на отбраната на хиляди километри от родината заяви, че следи обстановката в съседната държава. 

Ненчев за Анево: Не бих искал да нося отговорност за чужди грехове

От Министерството на отбраната отрекоха да носят отговорност за инцидента в събота, когато един човек загина и четирима бяха ранени при...

В делегацията за посещението на президента Росен Плевнелиев в Монголия и Република Корея, с министъра на отбраната Николай Ненчев са командировани и двама съветници: Николай Василев и Валерия Кардашевска. В информацията на МО обаче няма отговор на въпроса на как са били избрани. 

За командироване на всеки от тримата са били изразходвани по над 2 000 лв. Oт МО съобщават, че за седмица от 9 май до 16 май тази година и на тримата са осигурени за дневни по 240 щатски долара, което пресмятат на 422,20 лева. Разходите за квартирни за министъра и за двамата му съветници не са еднакви. Така за Ненчев те са 975 щатски долара = 1753,55 лева, за съветниците са 929 щатски долара =1634,26 лева. От тук и общите разходи за Ненчев са по-големи. Те са 2177,97 лева, а за Василев и Кардашевска са по 2061,02 лева. Пари в графата за разходи за самолетен полет не са отбелязани, тъй като той е специален. 

Колкото до това какви са конкретните резултати за МО от тези посещения, в отговорите си военното ведомство изброява подписан меморандум, проведени срещи и "реални шансове" за бъдещ договор. Особено внимание е отделено именно на подписания "Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Корея за сътрудничество в областта на отбраната, като основа за водене на преговори". От военното ведомство подчертават, че с него "се регламентира развитието на дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни по широк кръг въпроси в сферата на отбранителната политика и въоръжените сили". Посочени са областите на сътрудничество и как ще се осъществява то. Като конкретни резултати за МО са изброени и срещи "с представители на Министерството на науката, информационните технологии и планиране на бъдещето, както и със старши вицепрезидента на отдела за специални транспортни средства на "КИА Моторс Корпорейшън". Подчертано е, че това е една от най-големите фирми за производство на военни транспортни средства в света. От министерството казват, че е "заявен интерес към производството на бронирани автомобили, съвместно с български партньори". Очакват делегация на фирмата да посети България в най-близко бъдеще. Според тях "съществуват реални шансове да се подпише договор за взаимноизгодно сътрудничество". 

Допълнителен нюанс от посещението дава и информацията в сайта на партията, чийто председател е Ненчев. Там под заглавието: "БЗНС има следа в антикомунистическата история на Южна Корея" се казва, че "След десетилетия, на корейска земя стъпи наследник на български земеделец, политически емигрант, воювал в един от най-знаковите конфликти на Студената война". "През тежките 1950 г.-1953 г. България е задушена в хватката на комунистическия режим, наложен от Съветския окупатор през 1944 г. Но има яростна съпротива и от българите. Един от достойните българи, сражавал се на страната на Демокрацията и Свободата в Корея е осъден от комунистите земеделец, емигрант. Атлантикът първо поколение е чичо на министър Николай Ненчев", казват на сайта си от БЗНС и посочват, че "днес след десетилетия на Корейска земя стъпи трети българин от този род". "Като носител на миротворческия атлантизъм в Южна Корея беше министърът на отбраната Николай Ненчев", се казва още в информацията.

Ненчев назначава отново замесени в скандал ръководни кадри

Министърът на отбраната Николай Ненчев назначава отново двама бивши ръководни кадри на агенцията "Военни клубове и военно почивно дел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика