7 НПО дадоха второ предложение за омбудсман, чака се партия да го внесе

6127
7 НПО дадоха второ предложение за омбудсман, чака се партия да го внесе
Снимка: БГНЕС

Седем неправителствени организации се обърнаха към всички парламентарни групи в Народно събрание с предложение да номинират адвокат Анели Гинчева Чобанова за национален омбудсман. Днес (15.07) е последния ден, в който могат да се предлагат кандидатури, до момента единствено БСП е внесла предложение за омбудсман да бъде избрана Мая Манолова.

Единствената кандидатура и липсата на активност от страна на управляващото мнозинство създават впечатление за сделка между политическите опоненти, както и за незаинтересованост към правата на гражданите от страна на народните представители, смятат от Асоциация "Член 24".

Константин Пенчев: Добрият омбудсман се познава по това, че не е номиниран за втори мандат

Националният омбудсман Константин Пенчев призна, че не очаква да бъде номиниран за втори мандат. Пенчев влезе в инстутицията преди пет ...

Ето и изказаните мотиви в подкрепа на Чобанова:

1. Адвокат Чобанова от 14 години работи изключително активно в посока защита правата на човека и особено на уязвимите обществени групи. С това тя е доказала многократно съпричастността си с проблемите на българското общество, както и умението си да работи с хора. Това тя е правила както в качеството си на народен представител в 39-то НС, където е основала и ръководила неформалната група „Парламентаристи за взаимодействие с хората с увреждания и лицата в неравностойно положение в България“, но и като основател и член на Комисията за защита от дискриминация от 2005-2012 г., със специализация в защита правото на труд, правата на хората с увреждания и правата в здравеопазването. Това тя прави и в качеството си на адвокат-правозащитник както пред вътрешните, така и пред международните съдилища.

2. Адвокат Анели Чобанова е лице с висок професионализъм, отговорност и комуникативност. Умее да създава и поддържа консенсус, както умее да убеждава и да ръководи хора. Тя е лице е с висок морал, инициативност и работоспоспособност, поради което считаме, че ще изпълнява функциите на Омбудсман с присъщата си изключителна прецизност, внимателен подход към проблемите на обществото и на отделния гражданин, както и с присъщите ѝ разбиране, толерантност и проесионализъм.

3. Адвокат Чобанова е работила и продължава да работи приоритетно в сферата на правата на човека и недискриминацията и е запозната в основи с всички вътрешни и международни актове и механизми, свързани със защитата на основните човешки права и недискриминацията.

Няколко граждански организации внесоха кандидатурата на Манолова за омбудсман

Институтът за модерна политика и други граждански организации, сред които гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здра...

Гражданските организации, заставащи зад кандидатурата Сдружение с нестопанска цел „Център за защита правата в здравеопазването“(ЦЗПЗ), Сдружение с нестопанска цел „Конфедерация за защита правата на децата“(КЗПД), Сдружение с нестопанска цел „Бащи за отговорно родителство“(БОР), Сдружение с нестопанска цел „Национална мрежа на родителите“(НМР), Сдружение с нестопанска цел „Асоциация за детско развитие „Член 24“(АДР), Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс на хората с редки болести“(НАХРБ), Сдружение с нестопанска цел“Асоциация детство и с тати“(АДИСТ).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика