АБВ иска от Румен Радев да наложи вето върху Закона за лова и опазване на дивеча

2415
АБВ иска от Румен Радев да наложи вето върху Закона за лова и опазване на дивеча
Снимка: БГНЕС

"Видно от сайта на Народното събрание, на 11 юли 2018 година едновременно на първо и второ четене, в нарушение на духа на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и без обсъждане в Комисията по околна среда и води, е гласувано изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча". За това сигнализират от партия АБВ с писмо до президента Румен Радев, в което призовават държавния глава да наложи вето върху ЗИД на Закона за лова и опазване на дивеча.

С приетите промени се открива груповия лов на дива свиня от датата на публикуването на предложения ЗИД, като се въвежда и срядата като ловен ден. Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше втората неделя на януари, като ловни дни бяха само събота, неделя и официалните празници.

С приетите без каквото и да е обществено обсъждане промени, груповият лов може да започне веднага, като срядата се добавя като ловен ден. Така според изчисленията на предложителите се добавят още 54 допълнителни дни за групов лов на дива свиня или се осигуряват общо 138 078 ловни излета, посочват от партията на Румен Петков.

АБВ поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев

АБВ настоява за оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Това обяви по време на пресконференция в Плевен председателят на партия...

Официалните мотиви на вносителите са, че това е еднократно предложение, свързано с необходимостта от недопускане появата на африканска чума по свинете в България. С това се оправдава и спешното прокарване на законопроекта през парламента.

В тази връзка:

От години се знае, че африканската чума бавно се приближава към България и нейното съществуване не може да бъде оправдание за прокарване на такива важни промени без каквато и да е обществена дискусия.

Предложените мерки няма да намалят опасността от поява и разпространение на африканска чума в България. Точно обратното – груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които гонейки свинете, водят до тяхната дисперсия с десетки километри. По тази причина груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума.

Поради гъстата широколистна растителност в този период на годината тя ще пречи на ефективното осъществяване на този метод на ловуване, тъй като по-дребните приплоди и едногодишни прасета, върху които трябва да се концентрира ползването, ще останат в голямата си част незабелязани. Пръснатите от груповия лов животни ще мигрират в други райони, което би допринесло за разпространяване на заразата.

Румен Петков: Тръгнахме срещу Ирак и сгрешихме, да не правим това и с Русия

„В Европа се държат по един много странен и дискредитиращ начин. Казват, че искат да сме солидарни. Но в този случай да извадят д...

Груповият лов на дива свиня се извършва с до десет броя ловни кучета. В момента всички други диви животни имат малки. Повечето от използваните кучета гонят всякакъв дивеч и при гонка с кучета преди октомври на практика ще бъдат изтребени голяма част от родените тази година сърни, благородни елени и елени лопатари.

През септември е брачният период на благородния елен. Каквито и да е гонки в този период ще компрометират неговото успешно размножаване и ще допринесат значително за незаконния отстрел на този вид, който тъкмо започна да се възстановява в България, алармират още от политическата формация.

"Месеците юли, август и септември са отпускарски месеци и планините са пълни с туристи, събирачи на горски плодове и гъбари. Всички гори извън националните паркове и резерватите са ловна площ, в която в сряда, събота и неделя ще се провежда групов лов на дива свиня. Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов и обществените конфликти, което въобще не е взето предвид при предлагането на законопроекта.

Сряда е работен ден и няма приложен икономически анализ как това ще се отрази на икономиката на страната.

Ловуването с прогонване на дивеча има отношение не само за дивата свиня. Ще бъде засегната всяка една брънка на системата биотоп – ловец. След такава „вакханалия“ ще бъдат необходими десетилетия за достигане даже на съвременните нива на националното ловно стопанство. Нито една държава, застрашена от африканска чума по дивата свиня, не е въвела като мярка тотален лов с прогонване на дивеча. Според Приложение 3 на действащия Закон за лова и опазване на дивеча, дива свиня и в момента може да бъде ловувана индивидуално целогодишно, което дава широки възможности за регулиране на нейната численост.

Депутатите не приеха промените в Закона за лова и опазване на дивеча

Депутатите не приеха днес на първо четене промени в закона за лова и опазване на дивеча. Припомняме, че в него се предлага министърът ...

В общественото пространство не е видно становището нито на Оперативния щаб за превенция на африканската чума по свинете, нито на Ловния съвет към ИАГ, нито даже на Националното сдружение на ловците и риболовците, чиито членове се очаква да изпълнят основните мероприятия - безкраен лов на гонка с кучета при евентуална промяна на срока за групов лов на дива свиня.

Безкрайният лов на гонка с кучета е без аналог при стопанисване на дивеча в нито една страна. Тези изменения в ЗЛОД са не само безсмислени, те са и вредни за стопанството на България, може да доведат и до човешки жертви. Всичко това можеше много лесно да бъде показано и разбрано, ако имаше каквато ѝ да е обществена дискусия", посочват още от АБВ.

От партията на Румен Петков са категорични, че тази промяна на Закона за лова и опазване на дивеча не е наложена от обществена или екологична необходимост. Евентуална чума по дивата свиня би засегнала единствено популацията на този вид. Дивата свиня е пластичен вид и може да се възстанови за период от няколко години, щетите върху останалите видове в екосистемата обаче, ще бъдат тотални и трудно възвратими.

"Понякога прибързаните управленски решения могат да бъдат по-отговорни и по-фатални и от чумата.

В тази връзка се обръщаме към Вас да упражните своето конституционно право на вето и да върнете приетите изменения на Закона за лова и опазване на дивеча обратно в Народното събрание за повторно разглеждане", завършва позицията на ПП АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика