АБВ заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако то не номинира Бокова за генерален секретар на ООН

2651
АБВ заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако то не номинира Бокова за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС

АБВ може да оттегли подкрепата си за кабинета "Борисов 2", ако външно министерство не номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Това заяви на специална пресконференция на АБВ лидерът на партията Георги Първанов.

И БТПП подкрепи Бокова за генерален секретар на ООН

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обедине...

Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за главен секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението, заяви Първанов, цитиран от Фокус.

"Отказвам да разсъждавам върху хипотезата държавата да не подкрепи Ирина Бокова. Ако това се случи, ще бъде катастрофа за българската дипломация", заяви той.

На въпрос дали ако това се случи, АБВ ще оттегли подкрепата си към правителството, Първанов заяви: "Казах го внимателно и дипломатично, защото на този етап се опитваме да говорим на дипломатичен език. Но езикът може и да загрубее, това не бива да звучи като заплаха, а просто като реална преценка. Имаме уникален шанс, няма да го имаме още 1000 години и вероятно до края на съществуването на тази организация ".

Смятам за наложително не просто да се изпрати отговор на писмото от Общото събрание на ООН за кандидатура за поста генерален секретар от България, но и да се организира мащабна национална държавна кампания за подкрепа на Ирина Бокова, допълни Първанов.

БСК подкрепя Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Българската стопанска камара (БСК) подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на Организацията на обединените нации и...

Той припомни, че точно преди 1 месец до българското правителство е изпратено писмо от Общото събрание на ООН с покана страната ни да посочи своята номинация за поста.

„Някои държави от Източна Европа вече имат издигнати кандидати и от тук има най-много потенциални кандидатури, които никак не са за подценяване", отбеляза Първанов, като допълни, че забавянето от страна на българското правителство може да повлие на крайния резултат на кампанията на Бокова.

„Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина може има култура на общуване и да намери общ език във всяко отношение", допълни Първанов, като подчерта, че позицията на АБВ в нейна подкрепа е много силна и присъствието на всички ръководни членове на партията на пресконференцията го доказва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com