Александър Малинов: Промените няма да дадат нов живот на кабинета "Борисов 3"

10923
Александър Малинов: Промените няма да дадат нов живот на кабинета "Борисов 3"
Снимка: ПЦ на Президента

Не държавният глава, отхвърлят ги (бел.ред. - рокадите в кабинета Борисов 3) тези десетки хиляди, които са на улицата. А между нас казано, тези промени всъщност нищо не променят. Те не могат да дадат нов живот на кабинета - нито от персонална гледна точка, нито от гледна точка на политиките, които се изпълняват. Още по-малко могат да облекчат напрежението от основните проблеми, които се поставят във фокуса на общесвото. Това е някаква маневра, която аз не мога да схвана като замисъл. Първите впечателения са, че предизвиква обратен на очакваното резултат - не успокоява, а енергизира протеста. Това каза пред БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Това, което е новото е, че вместо първоначално заявените мотиви преди дни за оставката на тримата министри (Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов) - че са посочени за свързани с Делян Пеевски, вчера ние не чухме това, подчерта Малинов.

"Чухме нещо друго, което е по-важно. За първи път министър-председателят призна за пропуски в тяхната работа, особено що се отнася до финансовия министър", каза политологът.

Бойко Борисов: Румен Радев е сценарист на всичко

Румен Радев е сценарист на всичко, така че знае повече от мен, коментира премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Пловдив тази вечер,...

Всичко започва от реалните проблеми, те не са измислени. Няма дим без огън, дори да има хиперболизиране, допълни Маринов.

"Ясно е, че има много проблеми, премиерът леко повдигна завесата като говореше за това защо трябва да си отиде Горанов. Няма как министърът на финансите, дори да е абсолютен некадърник, да не знае какво се случва в Комисията по хазарта. Да не знае какво се случва и какво внася в хазната един от най-големите данъкоплатци въобще, т.е. има някакво постепенно - на час по лъжичка - признаване на проблемите, които изкараха хората на улицата. Но това е доста късно, няма да свърши работа", заяви той.

Според Малинов политическият живот на кабинета е приключил, но може да бъде удължен физически, ако управляващите се "запънат", но въпросът е в това дали то може да върши работа.

Според политолога управляващите нямат изгода да удължават агонията, а е по-добре да се върви бързо към предсрочни избори."Те ще понесат щети, знаем защо ги е страх от служебен кабинет, но от гледна точка на запазване на избирателите си, биха имали по-големи шансове в края на октомври, отколкото хипотетично през март догодина. Защото здравият разум, показва, че отношението към това управление няма да се подобрява. Дори да дойдат тези милиарди, с които ни забълбукват, дори и да започнат да се усещат. Има нагласа в обществото, която тласка към промяна, каза още той.

Управленската програма на третото правителство на Бойко Борисов е замаскирана с куп стратегии

Управленската програма на третото правителство на Бойко Борисов е хибрид от половинчати или отказани реформи, замаскирани с куп стратег...

Проблемът е, че останалите играчи не са в кондиция. Според Малинов при избори сега е възможен парламент със 7-8 политически субекта.

"Има изседвания, правени в началото на протестите, защо не ги оповестяват агенциите, не знам, но аз имам неофициален достъп до такива данни. Картината е много променена. В челото има сериозни размествания. Има общ спад на тези системни партии, като изключим засилената подкрепа към "Да, България". И има 2 или дори 3 нови субекта, които имат шанс да влязат в парламента.", обясни политологът.

Напрежението между президент и правителство е от самото начало и според Малинов е било предизвикано от правителството. Спомнете си как започна самият мандат на Радев, неговата реч в парламента."Аз съм бил свидетел, че той се е стремял да поддържа комуникация, но постепенно стана все по-трудно. След това през февруари ситуацията качествено се промени - с обявеното свалено доверие на президента към правителството и оттам нататък ситуацията се разви, обясни Малинов. Не е въпрос на лични отношения, а поради същността на проблемите, пораждащи напрежението. Когато едната страна е глуха за диалог с позицията "Ние сме за всичко прави", няма как да стане, категоричен беше той. Според Борисов е точно обратното - контрира го водещият иво Никодимов. "В Радев проблемът е, че той не е професионален политик, той няма навиците да заглажда острите ръбове. Той е устроен иначе. Много пъти е имало съвети към него да бъде буфер, да не отговаря. Той тази роля не я прие", отговори Малинов.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика