Андрей Цеков: Качествен контрол ще има и по новите пътища

1702
Андрей Цеков: Качествен контрол ще има и по новите пътища
Снимка: МРРБ

Андрей Цеков, заяви, че са извършили първата фаза на процес, който смятат да бъде регулярен - държавата да проверява качеството на строителството, преди да му е изтекла гаранцията.

„Проверихме 13 пътни участъка, 165 км., и 5 пътни съоръжения - мостове. От 312 взети ядки се показа, че определено имаме проблеми с качеството на строителството. Хубавата новина е, че има 5 пътни участъка, които отговарят на всички проектни и нормативни изисквания", поясни министърът.

В седем други обекта бяха установени отклонения от проектните изисквания и нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка.

„Невинаги полагането на допълнителен асфалтов пласт е решение", подчерта обаче той по повод коригиране на недостатъците. „Понякога е необходимо да се фрезова цялото асфалтово покритие и да се започне наново. Остава да видим как ще реагират изпълнителите. Засега нямаме постъпили възражения. Имат срок за предложение за отстраняване на недостатъците."

На въпрос къде са най-големите разминавания, той обясни, че това са в седем участъка. „В два от тях повредите са локални. На „Хемус" има такъв 50-метров участък, на други места по магистралата безспорно обаче има участъци, които имат нужда от сериозни ремонт. На „Струма" има 1300 метра участъци с несъответствия. Обходният път на Ахелой обаче по цялото трасе има износване. 

„През следващия месец продължаваме с нови участъци с изтичаща гаранция. Тази контролна дейност ще бъде регулярна от страна на АПИ. Фактът, че в повече от 50% от обследваните участъци има проблеми, говори, че има сериозни проблеми в текущия контрол по време на изпълнението. 

Той е категоричен, че неравностите са риск за живота и безопасността на движещите се по пътищата, но също и държавата получава по-малко от платеното.

„Там, където няма контрол, договор или закон си оставят една проста декларация. Показателно е, че има определи участъци, в които всичко е изпълнено точно, качествено и без отклонения, и те са свързани с някои компании. При други изпълнители обаче липсата на контрол от страна на държавата действа отпускащо - когато няма контрол, може да се допуснат нередности."

Той не пожела да каже колко км пътища е построило правителството до момента: „ Ще се въздържа от помпозни аргументи. Истината е, че не бих си приписал заслуги за обекти, които са сторени преди няколко правителства. Това, което мога да кажа, е че заварихме доста ниско ниво на изпълнение на капиталовата програма на АПИ - това се дължи на лошо планиране. Опитваме се да събудим тези проекти. Работи се по пътя Видин-Благоевград, магистрала „Европа" също, също се строят 13 км от околовръстния път на София до Сливница."

Той е категоричен, че контролните механизми ще гарантиран интересите на българските граждани от гледна точка на безопасността им, а също и коректното използване на парите им.

ОЩЕ: Цеков: Има пари за зимното поддържане (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика