Андрей Ковачев: България има проблем с човешките права в Северна Македония

9449
Андрей Ковачев: България има проблем с човешките права в Северна Македония
Снимка: Личен архив

България има европейска позиция в спора с Република Северна Македония. Ние защитаваме човешки права и се борим срещу езика на омразата. Това заяви пред БГНЕС Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия.

Той подчерта, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда по инициатива на Словения, позицията на България по започването на преговори на РСМ с ЕС трябва да се базира на Декларацията, приета от Народното събрание, и на Рамковата позиция, одобрена от Министерски съвет.

Ковачев към македонския вицепремиер: Лъжете най-безсрамно!

Българският евродепутат Андрей Ковачев остро разкритикува поведението на македонския вицепремиер и министър по европейските въпроси Ник...

Ковачев заяви, че твърденията на македонската страна, че нашата позиция не отговаря на европейските ценности, са неверни. „Българската позиция по отношение на РСМ е европейска, защото тя защитава европейските ценности – недискриминацията, толерантността и избягването на говора на омразата. Ние нямаме културно-исторически спор с РСМ, а имаме проблем с човешките права. Има хора, които открито заявяват своята българска историческа принадлежност и произход“, каза европейският депутат.

„Македонските граждани, които са получили българско гражданство по произход, се притесняват това да стане публично достояние, защото ще бъдат обект на обиди и дискриминация на работното място. Това е абсолютно недопустимо. В РСМ няма нито един българин на висока държавна позиция или в медиите. Това показва още веднъж, че в РСМ е опасно да заявиш българския си произход“, категоричен е Ковачев. Той остро осъди кощунствения акт на промяна на надгробни паметници, който е съизмерим с престъпленията, извършвани от комунистическия режим на Тито и на други тоталитарни режими като нацисткия и сталинисткия.

От срещата в Словения Ковачев не очаква големи положителни резултати за европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани, които искат да се присъединят. „На нея отново ще се каже, че ЕС застава зад разширяването и че трябва да се положат повече усилия, включително чрез финансови програми. Не трябва да се забравя също така, че пет държави не признават Косово, сред тях е и Гърция. ЕС все още държи гражданите на Косово затворени. Няма безвизов режим с тях, което е скандално. Много говорим, че искаме да бъдем независим медиатор в диалога Косово-Сърбия, но не се отнасяме по един и същи начин към гражданите на Косово, и тези на Сърбия“, подчерта Ковачев.

Той изрази съжаление относно думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който преди дни заяви, че едва ли не България спира Западните Балкани, а в същото време Атина не признава Косово. „Ние 17 години не си позволихме да кажем на гърците подобни неща, когато те имаха доста по-маловажен спор за името с РСМ, отколкото е нашият проблем с човешките права“, добави Ковачев.

Ковачев: Мицкоски е шампион по антибългаризъм, действа като сърбоманските четници

„Докато Зоран Заев, Стево Пендаровски и Никола Димитров обикалят европейските столици, оплаквайки се срещу България, Християн Миц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика