Ангелкова: Очакваме около 10% ръст на туристите през лятото

1064
Ангелкова: Очакваме около 10% ръст на туристите през лятото
Снимка: БГНЕС

Тази година очакваме да имаме около 10% ръст през лятото. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова преди първата си работна среща с представителите на туристическия бизнес след като пое за втори път министерството.

„Според регистрираните в бюрата по труда хора, които си търсят работа в сектор туризъм, имаме информация, че не достигат над 23 000. Това са регистрираните и със сигурност цифрата е много по-голяма“, отбеляза Ангелкова. По думите й липсата на кадри в сектора е проблем и предизвикателство пред бранша, предвид огромния ръст в туризма, който се постига последните години.

„Ще бъде създадена работна група или звено, за да може да бъде много по-лесно издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Законът за трудовата миграция. Предстои да се направи този механизъм до края на седмицата. Това е трябвало да бъде направено през изминалите 5-6 месеца, но тези стъпки не са били предприети“, каза още Ангелкова.

Във връзка със сигнал за разровени дюни в къмпинг "Оазис", Ангелкова коментира, че до нея не е достигнала такава информация, но ще бъде направена проверка. „Миналата седмица имаше проверка за подобен случай по данни на граждани на "Слънчев бряг- Юг" и "Слънчев бряг - Централен". Проверката показа, че става въпрос за диги, които са били изградени, за да се предпазва плажът и заведенията през зимата“, посочи тя. „В активната плажна площ няма дюни на база на информацията, която имаме към момента и на база на специализираните карти. Ще направим проверка за всеки един плаж така, че информацията да бъде публична“, увери още министър Ангелкова.

Трябва да продължим да рекламираме всичките ни туристически атракции и да ги направим максимално достъпни, допълни тя. “Целта на днешната среща е заедно с вас да начертаем неотложните стъпки, които трябва да направи Министерството на туризма по отношение на настъпващия летен сезон от една страна и от друга - тези неотложни стъпки във връзка с основните приоритети на министерството за един 4 годишен мандат и разбира се средносрочните и дългосрочните такива, така че да имаме ясен план по отношение на действията, които трябва да извършим“, обърна се Ангелкова към представителите на туристически бранш.

По думите ѝ първата задача е законодателната рамка. „Това е тежката задача - да довършим общественото обсъждане и като цяло дискусията по отношение на Закона за туризма. Има доста важни изисквания и приоритети, които сме начертали и следва да бъдат финализирани, за да може секторът да функционира нормално - като статута на националните курорти, като това да засилим и координираме правилно работата по отношение на маркетинга и рекламата“, посочи министър Ангелкова, цитирана от Фокус.

„Трябва да обсъдим и предложенията, които, както през предизборната кампания, така и в предишния мандат имахме по отношение на възможността за създаване на програма за туристическата инфраструктура – финансиране социализацията на туристическите обекти, за да станат максимално достъпни от една страна и от друга рекламирани“, допълни тя.

Ангелкова: Около 200 000-300 000 българи пътуват в чужбина през почивните дни

Около 200 000-300 000 човека пътуват извън страната през почивните дни. Продължава т.нар. уикенд туризъм. Това, което се наблюдава напо...

По думите й е важно и да продължи да работа за улесняване на използването на минералните извори. „Имаме над 1600, но едва около 10% от тях се оползотворяват“, отбеляза туристическият министър. „Важно е да продължим да работим в посока рекламиране и промотиране на всичките ни видове туристически атракции, да направим максимално достъпни всички туристически атракции“, каза още тя.

Като други приоритети Ангелкова посочи и защита правата на потребителите, намаляване на административната тежест, както и създаване на съвети към министерството. По думите й е важно и още сега да започне подготовката за следващия зимен сезон. „Имахме изключително успешен зимен сезон с 19,9% ръст, трябва да стартираме подготовката за следващия, за да имаме още по-добро резултати“, посочи тя.

Към този момент неохраняемите плажове, съгласно заповед на министъра на туризма, издадена до 31 март 2017 г., са 103 и още 3, които са за природосъобразен туризъм и по закон няма как да се отдават на концесия, допълни тя. "Притесняваме ме фактът, че не са предприети своевременни действия по отношение на някои от плажовете, които са с приключили съдебни процедури в полза на Министерството на туризма. Ще се постарая максимално бързо същите да бъдат придвижени, за да имат осигурени стопани. Става дума за Поморие-централен, Бургас-Север, Обзор”, заяви министър Ангелкова.

„Там, където можем ще обявим процедури за отдаване под наем на плажове, към които има интерес по Северното Черноморие. Ще се постараем да намалим бройката от 103 неохраняеми плажове поне на 90“, допълни тя, като уточни, че по закон областният управител трябва да каже кои плажове са най-посещавани и следва те да са задължително охраняеми.

„По закон 10% от приходите от концесии се разпределят на областните управители на Добрич, Бургас и Варна. Миналата година приходите от концесии бяха около 12-13 млн. Лв“, каза още Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика