Антикорупционната комисия така проверила Пеевски, че повече никой не можел да направи

11349
Антикорупционната комисия така проверила Пеевски, че повече никой не можел да направи
Снимка: БГНЕС

Ако имахме доказателства срещу някой депутат, щеше да има обвинения. Сигнали имаме, работим – нали не очаквате да ви разкрия подробности? Това заяви председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, коментирайки собствените си думи през тази седмица, че имало много сигнали срещу народни представители в Антикорупционната комисия.

Георгиев заяви и "имахме" в отговор на питане дали е имало сигнал срещу Делян Пеевски. Имахме проверка, в която събрахме огромен обем доказателства, но няма нищо незаконно. За този човек няма нито един ред за нищо незаконно, каза председателят на КПКОНПИ. Повече от това няма кой в тази държава да направи, категоричен беше Георгиев пред bTV.

Илиян Василев смята, че задкулисието иска да заграби бизнеса на Ветко Арабаджиев

Изключително остро мнение относно сагата със собствениците на хотел "Маринела" - семейство Арабаджиеви, изказа бившият ни посланик в Ру...

На изричен въпрос дали Пеевски е толкова чист или просто има много добри адвокати, председателят на КПКОНПИ този път застъпи тезата, че няма нищо незаконно и че Пеевски бил един от най-големите данъкоплатци в България.

Нашумели знакови случаи

Законът не ни дава време да удължаваме срока. Ако обаче г-н Трайков представи декларация с достатъчно доказателства относно имуществото си в следващите две седмици, тогава няма да има производство, заяви Георгиев по случая с бившия икономически министър и настоящ столичен общински съветник Трайчо Трайков, като преди това обаче каза, че това щяло да важи в тримесечния срок, в който подготвят производството и то влиза в съда. Самият Трайков вече изрази съмнение, че КПКОНПИ ще се интересува от аргументите и доказателствата, които той би предоставил и добави, че за тази комисия не съществуват никакви давностни срокове и ограничения съгласно правото и законодателството.

Не можем да проверим всичко и няма откъде да знаем например, че богат твой чичо е починал в Америка и ти е оставил наследство, даде пример председателят на КПКОНПИ. И беше категоричен, че Трайков е дошъл лично в Антикорупционната комисия и се е запознал с доказателствата. Как така не е наясно, като обжалва, попита Георгиев.

Същевременно Георгиев обяви, че друг обвиняем по делото "EVN" – бившият финансов министър Симеон Дянков, лично му се обадил и решил да съдейства. Председателят на КПКОНПИ обясни как получили от САЩ следното пояснение – „вероятно това лице е женено”, което било много чудно, защото в България имало доказателства и факти, че е женен.

ВАС също обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно обратното действие на закона "Пеевски" за банковат...

Не изпълняваме поръчки – смятаме приходи и разходи, как можем да измислим приход, който го няма? С тези думи председателят на КПКОНПИ опита да докаже, че Антикорупционната комисия не е инструмент за политически поръчки.

Пламен Георгиев повтори отново, че по случаите "Арабаджиеви" и "Миню Стайков" законът дава на КПКОНПИ време от 1 година за проверка. Затова събраното като доказателства дотук било дадено на прокуратурата, защото тя можела да наложи запор по-рано от КПКОНПИ, а комисията трябвало да прави повече проверки включително на неща, защитени с банкова тайна. Възможно е да имаш, възможно е да нямаш – аз от много време се опитвам да кажа, че работим само с документи, измъкна се Георгиев от въпроса възможно ли е да правиш контрабанда години наред без политически чадър.

За случая "Десислава Иванчева", председателят на КПКОНПИ попита следното – какво правят тези пари в автомобила ѝ? Много разговори сме записали между г-жа Иванчева и между посредника г-н Дюлгеров (бел. ред. – бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров), повече от 10 тома разговори, добави Георгиев. Той беше категоричен – разследването на толкова сложен случай приключило само за няколко месеца и за него Иванчева е поискала и получила дар, който не би следвало да има.

Антикорупционно образование

И по тази тема председателят на КПКОНПИ защити идеята си още от детската градина "да се обучават" децата що е то корупция и че е лошо нещо. В Германия например било така – идвал полицай в детската градина и говори на кукла, която децата много харесвали, за да видят малките „как се случват нещата”. В Хонконг пък още през миналия век имало проучване, което показало, че според 97% било нормално да има корупция, за да функционира държавата, но след 20-30 години програма в образованието вече над 83% от жителите на Хонконг били абсолютно нетолерантни към корупцията.

За Арабаджиеви и Стайков ще е ясно след 7-8 месеца, Пеевски го проверяват само по документи

Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито и...

Според Георгиев българският модел за борба с корупцията прилича на румънския. Превенцията се съчетава с борбата срещу корупцията, заяви председателят на Антикорупционната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика