Антоний Гълъбов: ДПС сменя неудобните лидери като БКП, ГЕРБ става по-силна

8906
Антоний Гълъбов: ДПС сменя неудобните лидери като БКП, ГЕРБ става по-силна
Снимка: БГНЕС

Изненадващо бе не самото отстраняване на лидера на ДПС Лютви Местан, изненадващ и неприятен бе начинът, по който рокадата в ДПС беше направена и опитът всичко това да бъде пакетирано като геополитически сценарий. Това заяви пред БНР социологът проф. Антоний Гълъбов относно смянатана ръководството на Движение за права и свободи.

По думите му, като стил на смяна на неудобни лидери случаят ни връща години назад към пленумите на БКП

ДПС: Ще се отърсим от всичко, което не споделя основополагащите ни идеи

Налице е единно общностно решение партийното тяло да се отърси от всичко онова, което не споделя основополагащите идеи и ценности на ДП...

"Позицията на ГЕРБ като водеща партия в управляващата коалиция става по-силна. Управляващото мнозинство влиза в тази година с по-добри позиции, отколкото започна миналата", отбеляза Гълъбов. Според него се намираме в турболентен период, външната среда на България се влошава и това ще промени акцентите в управлението в посока стабилност. 

Очаква ни година на локални напрежения и конфликти и година, в която трябва да търсим посока. Много е важно България да използва възможностите си за активна дипломация, защото има много добри възможности за позициониране във външнополитически план, подчерта още проф. Гълъбов. 

По думите му най-доброто позициониране на страната е България да държи всички врати отворени, да бъде разпозната като пространство, в което могат да бъдат водени разговори и преговори. 

"Разговорът за президентските избори трябва да започне със смислена оценка за мандата на Росен Плевнелиев. Трябва да бъде разбрана истинската география на тази институция, каза социологът по повод предстоящия през тази година президентски вот", каза Антоний Гълъбов. По думите му, отстояването на една и съща линия и едни и същи тези вместо да бъде ресурс за доверие към президентската институция е довело до много тежки атаки срещу нея. Проф. Гълъбов прогнозира опит за партизиране на президентския вот.

Бойко Борисов: Турция искаше да праща вицепремиер в Кърджали по Коледа

Защо беше свален Лютви Местан? Този въпрос премиерът Бойко Борисов първоначално не пожела да коментира, защото си имал своя партия да с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика