X
 
 

Антоний Гълъбов: Ръководството на НС е част от проблема, а не от решението

25024 1
photo of Антоний Гълъбов: Ръководството на НС е част от проблема, а не от решението
Снимка: БГНЕС
В момента се бяга от актуализация на бюджета. Това заяви в предаването „Нещо повече“ на БНР политологът Антоний Гълъбов. Той изрази надежда в следващите седмици Народното събрание да работи активно.

Експертът добави: "Има важни задачи, които зависят само от народното представителство. В същото време за пореден път трябва да кажем, че ръководството на Народното събрание се оказа част от проблема, а не от неговото решение. След като председателят се опита в известен смисъл да изземе инициатива на президента и да води паралелни консултации, днес се оказа, че може да бъде постигнато съгласие. Няма отговор на въпроса защо една година НС не успяваше да функционира нормално, именно заради липсата на активност от страна на ръководството".

БСП и ДПС биха подкрепили актуализация на бюджета на НЗОК

Актуализацията на бюджета на НЗОК ще бъде подкрепена и от БСП, и от ДПС, ако правителството предложи такава. Това стана ясно след консу...

Според политолога задачите, които трябва да реши народното представителство до края на мандата на този парламент, биха могли да бъдат решавани оперативно от един председателски съвет, стига той да не беше осакатен още в самото начало с по същество невключването на най-голямата парламентарна група.

Гълъбов отчете, че има елементи на нормализация. В същото време обаче като че ли има подводни камъни, защото онова, което като цяло правителството е склонно да предложи като увеличение на бюджета на НЗОК е по-малко от това, което иска УС на Касата, подкрепено от министъра на здравеопазването.

Той добави: "Опасявам се, че утре ще бъдем свидетели на много гръмки речи, на много взаимни политически нападки и обвинения и е напълно възможно по някакъв начин да се окаже, че точната сума, с която ще бъде актуализиран бюджетът на Касата, ще бъде препъни камък. Аз виждам зад това риск, защото най-вероятно БСП и правителството смятат, че корекция в рамките на около 200 млн. не би трябвало да доведат до задължителна актуализация на бюджета. В същото време, ако сумата е по-голяма, може би подобна актуализация ще бъде неизбежна".

Според Гълъбов БСП показва по скоро партиен инат, отколкото рационални аргументи срещу необходимостта от актуализация на бюджета.

Здравният министър се съгласи за актуализация на бюджета на НЗОК

 Здравният министър даде положителен отговор за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...