Антоний Гълъбов: Всички партии търсят нови лица, има раздвижване

2646
Антоний Гълъбов: Всички партии търсят нови лица, има раздвижване
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Приключи подаването на документи в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Регистрирани са 19 партии и 9 коалиции.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Антоний Гълъбов. Ето какво заяви той:

"Нека да кажа, че партиите вече са 18, тъй като една беше заличена вчера. Но се запазва пропорцията за два пъти повече самостоятелни политически партии спрямо коалициите.

Сякаш наблюдавахме известно пренареждане през изминалите седмици в партиен план. Някои от политическите партии решиха, че е по-добре да се явят в коалиции, виждайки самостоятелните си резултати от 4 април.

Но като цяло имаме повтаряща се тенденция за два пъти повече самостоятелно явяващи се политически партии, отколкото коалиции, при положение че традиционно в Българското народно събрание влизат повече коалиции отколкото самостоятелни партии."

Пренареждане в листите 

"Засега онова, което изглежда сигурно, е, че има сериозно желание да се демонстрират различни лица. Имаме заявления от политически лидери, че няма да се явяват в листите. Имаме някакъв опит за търсене на по-приемливо политическо предложение.

Съвсем друг въпрос е доколко българските граждани разпознават това като автентично усилие от страна на политическите партии или просто като резултат от конкретна конюнктура."

Проучване на Центъра за анализи и маркетинг – ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.8% от гласовете на хората, за „Има такъв народ“ биха гласували 20.9 на сто, БСП са трети с 18 процента, Демократична България с 11.4, ДПС с 10.5 и „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.4.

"В момента това е по-скоро ефект на следата. По-скоро отглас от това, което се случи през изминалите седмици, отколкото готовност на българските граждани да направят своя избор на 11 юли.

Много ще зависи от предизборната кампания. Това проучване е проведено преди коалицията “Българските патриоти“ да се конституира.

За някои от политическите субекти кампанията ще бъде много важна както в положителен, така и във възможен негативен смисъл.

По отношение на ИТН – опитът им за отваряне, по-честото участие на техните представители в останалите медии извън корпоративната им медия, едва ли ще доведе до сериозен прилив на подкрепа към тях.

Трябва да каже много ясно, че тук става дума за корпоративна стратегия, а не за поведение на политическа партия. Много важно е какъв дизайн предизборна кампания ще изберат ИТН.

БСП – независимо от декларациите за търсене на разширяване на социална, политическа подкрепа и т.н., виждаме, че коалицията запази едно име, което не е име на коалиция. Когато в името на една коалиция стои само името на една партия, това очевидно не е коалиция.

Протестният вот вляво беше много ясно изразен, беше разпилян между няколко политически субекта. Точно това сякаш насърчи политическите формации, които се определят като лява алтернатива да се явят на тези избори." 

Борбата е за преразпределението на протестния вот

"Опитът за широка лява коалиция според мен се провали, тъй като аргументът, който г-жа Нинова посочи през тази седмица – за това, че подписите вече били събрани и нямало как да се променят параметрите на коалицията – не е сериозен. Когато говорим за коалиция, която носи името на само една от партиите в нея, очевидно не става дума за политическа коалиция, а по-скоро за търсене на някакъв комуникационен ефект.

Имаме борба за разпиления протестен вот вляво – много ясно изразена.

Имаме приблизително същия процес по отношение на протестния вот сред националистическите формации.

Протестният вот е една много ясна категория в политическия анализ – избирателите на една партия, които решават да подкрепят друга партия в същото поле, която няма шанс да участва в парламента, за да покажат на своето ръководство, че не са доволни от тях.

Точно този ефект нямаме сега при ГЕРБ – имаме сравнително слаб вътрешно протестен вот. Може би заради действията на служебното правителство."

„Изправи се! Мутри вън!“ 

"Очаквам те да имат по-слаб резултат, тъй като не смятам, че техните избиратели са скандализирани от начина, по който хората говорят по между си.

Доц. Гълъбов: Дните на това НС са преброени и това е предварителен план

„Дните на това Народно събрание са преброени. Лошото е, че това се оказва предварителен план. Целта се оказа единствено да се про...

Техните избиратели очакват точно подобен тип поведение. Подкрепиха ги именно заради този стил на публично поведение. Но не съм убеден, че ще повторят изборите.

Това са няколко различни електорални профила. Струва ми се, че това, което са измерили колегите от Центъра, е малко надценено."

Служебният кабинет 

"Отминаха малко повече от две седмици от назначаването на служебното правителство. За тези две седмици имаме ясно изразена заявка от страна на служебните министри, свързана с подмяна на кадрите на високо административно равнище.

Смяна на всички областни управители. Това е асиметрично действие по отношение на един служебен кабинет.

Подобна промяна на висшата държавна администрация, за мандат от два месеца, изглежда нелогично и по-скоро говори за друг тип амбиция.

Татяна Дончева за рокадата в ДАНС: Не можете да направите селския началник шеф на национална служба

Кой и за какво го е изкадрувал - не знам, но трябва сериозно да се обмисли решението. Не можете да направите селския началник шеф на на...

По отношение на г-н Рашков, проблемът е много сериозен, защото независимо от опитите да бъде замъглена картината, самият избор на човек, който е с отнет допуск до класифицирана информация, не само за министър на вътрешните работи, а за вицепремиер, който наблюдава сигурността, е провокация.

Няма съмнение, че нашите партньорски служби оценяват това еднозначно. Това говори за определен тип отношение до достъпа до информация в България.

Това, което чухме от г-н Радев от РИМ, че той не бил информиран за този факт, е също толкова несериозно като твърдение, тъй като допускът на г-н Рашков е отнет преди повече от две години."

Шпионските сигнали 

"Не бих ги нарекъл шпионски сигнали. Проблемът е изключително сериозен, защото видяхме много неубедителни мотиви в едно прессъобщение от Министерски съвет за смяната на ръководителя на ДАНС.

Още по-неубедителни бяха мотивите при смяната на главния секретар на МВР. Там става дума за откровено нарушаване на Закона на МВР."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика