АП: Усилията за разширяване на ЕС на Балканите донесоха още неволи на българския премиер

2444
АП: Усилията за разширяване на ЕС на Балканите донесоха още неволи на българския премиер
Снимка: БГНЕС

След само седем месеца на власт и вече начело на правителство на малцинството българският премиер Кирил Петков се оказа в трудна позиция заради разширяването на ЕС на фона на войната в Украйна, пише Асошиейтед прес в свой коментар на ситуацията в България, предаде БТА.

Руската инвазия в Украйна накара ЕС да ускори усилията си за разширяване към Западните Балкани, където Москва все още има значително влияние. Но България блокира част от процеса в случая със съседната Република Северна Македония (РСМ) - една от шестте страни кандидатки в региона - заради спор за историята и културната идентичност. Премиерът Петков обеща да намери решение на продължаващата от десетилетия безизходица, което също така би деблокирало и кандидатурата на Албания. България обаче казва, че съседката ѝ не е направила достатъчно отстъпки и изглежда, че няма много шансове за постигане на пробив.

Международни медии пишат за нас: Ще падне ли Кирил Петков?

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната и...

Кирил Петков: Президентът трябва да се върне при народа, битката не е завършена

Президентът на България Румен Радев днес призова кабинета да разсее всички подозрения, че страната може да предприеме дълбоко непопулярната стъпка за отказване от ветото срещу приемането на РСМ в ЕС. Пред репортери в София Радев призова Петков "да защитава националния интерес" на Европейския съвет идната седмица. Той предупреди Петков, който вече е подложен на критики заради икономиката и другата седмица го очаква вот на недоверие в парламента, че "всяко хитруване или опити за подмяна на националната позиция ще имат тежки последствия".

"Темата за РСМ се използва за отвличане на общественото внимание", каза Петков и обясни, че правителството му е решило да внася в парламента всички въпроси, свързани с членството на съседната страна в ЕС. "Оттук нататък нито един политик не може да каже, че правителството може да предприема едностранни действия. Решението е на парламента", добави той.

Членството на Македония в ЕС - има и друг начин извън нашето вето*

Георги Димов: Темата за Северна Македония е дамоклев меч в българската политика (ВИДЕО)

Ако нашите политици познаваха темата за Северна Македония, аз ще обобщя, че това е дамоклевият меч, който виси над главата на българска...

София настоява, че за да смекчи позицията си, ЕС трябва да гарантира, че РСМ ще изпълни три ключови български искания: промяна в конституцията за признаване на съществуването на българско етническо малцинство, премахване на речта на омразата срещу България и предприемане на ходове за разрешаване на историческите спорове между двете страни.

Проруската и антизападната пропаганда в България рязко се засили и анализатори казват, че ако Петков вдигне ветото, това би могло да доведе до идването на проруски партии на власт и промяна в ориентацията на страната. От друга страна запазването на ветото също би могло да засили хватката на Русия на Балканите, посочва АП.

Първан Симеонов от агенция "Галъп интернешънъл болкан" каза, че около 70% от българите са против вдигането на ветото и предупреди, че подобен ход би докарал "брутален путинизъм" в България, допълва АП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика