Кирил Петков: Президентът трябва да се върне при народа, битката не е завършена

6912
Кирил Петков: Президентът трябва да се върне при народа, битката не е завършена
Снимка: Министерски съвет

Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Панорама“ по БНТ в коментар на последните събития от политическия живот.

„Опитваме се и мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция. Тогава вече, промяната ще е съвсем реализуема стъпка“, допълни той.

Петков смята, че може да разчита на общо до 15 депутати от ИТН

Горната граница на броя депутати от ИТН, които не са убедени, че трябва да следват Слави Трифонов и Тошко Йорданов повече, е около 15. ...

„Днес още един депутат от ИТН каза аз избирам България, избирам да бъда част от тази промяна и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в следващите дни. Ние сме в парламента заради тези хора на улицата и когато усетиш подкрепата, знаеш, че е правилно това, което правиш. Идеята е да се борим за идеи, а не някой да се опитва да прави провокации. Надявам се на мирни протести даже не в подкрепа на правителството, а в подкрепа на промяната“, категоричен бе Петков.

„Всички харесваха Никола Минчев в парламента. Беше гласувано против него като човек“, заяви премиерът по повод отстраняването на председателя на Народното събрание от поста му.

„Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато знаехме кой отговаря за ДБ, за БСП, нямахме идея кой отговаря за ИТН – дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг“, допълни премиерът, коментирайки напускането на коалицията от страна на „Има такъв народ“.

„Никой не е приел никой в бивша компания. Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България“, обясни Петков.

Той категорично отрече някой да е искал пари и постове. „Даже днес лекичко се обидих от думички като "пазаруване", каза Петков като визира думите на президента Румен Радев. „Когато преди година задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го подкрепи. Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората. Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена. Президентът трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва“, категоричен е премиерът.

Кирил Петков: Няма да дадем България на тези мафиоти (ВИДЕО)

"Обещаваме ви, че докато сме тук прави, имаме още пулс, няма да дадем България на тези мафиоти, ще се борим докрай". Това заяви премиер...

„От февруари месец антикорупционният закон е готов. 4 месеца не може да напредне заради ИТН и когато решаваме да го внесем, се оказва, че не сме диалогични“, коментира Петков по повод отношенията с партията на Слави Трифонов в коалицията. „Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа - съжалявам, направих грешка“, допълни той.

Петков смята, че може да разчита на общо до 15 депутати от ИТН

„Коалиционните партньори не са част от моето семейство. Главните решения се вземаха на Коалиционен съвет. Те се вземаха от четири посоки, но четвъртият човек не можеше да вземе решение - той само слушаше и на следващия ден ни уведомяваше. За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за РСМ. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно. Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент“, повтори отново той позицията си за Северна Македония.

Той бе категоричен, че е имало позитивна промяна в отношенията с РСМ още от първия момент, в който е обявил нов курс към Скопие. „Още от самото начало, първите условия бяха 5+1, при самото обявяване на новия подход то стана 4+1, без да се иска реципрочно движение от България. Ако е вярно записаното във френското предложение, аз още не съм го чел, а го пратих веднага в парламента, ще има гаранции за българите в РСМ, те няма да започнат преговори преди да сменят конституцията си и не включат българите в нея“, категоричен бе Кирил Петков. „Става въпрос за европейска гаранция и европейски договори, нека го оставим на външно министерство да обясни на парламента. Като премиер няма да взема никакво решение без да взема волята на българския парламент“, повтори отново министър-председателят.

„Имаме много добри отношения с Еманюел Макрон, много се харесахме. С Марк Рюте също, министър-председателят на Белгия, на Люксембург, силни личности. На всички тях им казах, че трябва да сложим ясни стандарти на политическите семейства, за да не си затварят очите за корупция. Като например ДПС – да си член на едно европейско семейство, а да имаш в ръководството хора, които са по Магнитски“, каза той.

Международни медии пишат за нас: Ще падне ли Кирил Петков?

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната и...

 „Няма да отида на обяд с европейските либерали, докато не установим стандарти, с които да изчистим корупцията. Нямам нищо против ДПС, но докато не си изчистят Пеевски от първата линия на партията, те трябва да бъдат замразени, и когато изчистят този проблем, да бъдат част от това семейство“, обясни Петков по темата дали "Продължаваме промяната" ще влезе в едно европейско политическо семейство с ДПС.

Газът от Русия се качи четири пъти. Петролът дойде с огромно увеличение заради войната в Украйна. И храните, голяма част от които са внос, и те се качиха. С други думи - привнесе се една голяма инфлация. Това, което направихме, е българските домакинства да не им се качи тока и така се потисна инфлацията“, обясни премиерът. „Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето защо тези 2 милиарда, които предложихме, отиват точно в тази посока - да компенсират хората с най-ниски доходи“, каза още Петков.

„БВП, българската икономика порасна с 4,5 процента в първото тримесечие, индустриалното производство, експортът също отбелязаха ръст. Тази инфлация удари джобовете на гражданите, затова тези 2 милиарда отидоха точно в подкрепа на най-уязвимите. За 1 година най-ниската пенсия се е покачила до 55%. Инфлацията е 16-17, на някои места стига и до 20%, но ние направихме така, че на най-уязвимите да им остане предишната покупателна способност. Справихме се с тази криза доста добре. Който се опитва да излъже, че може да овладее цялата инфлация отвън - това е един популизъм на дребно“, заяви Кирил Петков.

Петков не се отказва от битката за правителството, вярва, че има още свестни хора в парламента

Относно вота на недоверие, той обясни, че е готов на всякакви сценарии. „Борим се за всеки независим глас, за всеки депутат, който не иска да хвърли страната в нова криза. Аз лично ще продължа лично да контактувам с всеки един представител, за когото е по-важно да подкрепи България и правителството, а не партията си. Ако правителството падне, започваме нови преговори, но не с Борисов, не с ДПС, не с Костадинов от Възраждане, не и с Тошко Йорданов, а с всеки независим, който иска да работи за България. Надявам се, че ще намерим 6 гласа“, категоричен бе Кирил Петков, като уточни, че е готов и да не бъде министър-председател, стига така да не предаде България на задкулисието. „Но ако се прави някаква грозна коалиция, аз ще се бия до дупка“, завърши Кирил Петков.

Демонстрации в Пловдив и Варна в подкрепа на правителството

До сградата на Община Варна се събраха над 150 протестиращи в подкрепа на правителството. Те заявяват, че това е генерална репетиция за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com