АПИ прекрати обществената поръчка за тунел "Железница" след забележки

1946
АПИ прекрати обществената поръчка за тунел "Железница" след забележки
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

След забележки на Агенцията за обществени поръчки, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Срокът за обжалване на решението за прекратяване е 10 календарни дни, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

АПИ има готовност веднага след влизане в сила на решението за прекратяване на поръчката, да процедира провеждането на нова процедура за проектиране и строителство на тунел „Железница”.

АПИ: Изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е историческо

Ние сме изправени пред историческо събитие - най-сетне след толкова много години автомагистрала „Струма“ да мине през Кресн...

„Извършените промени в документацията на обществената поръчка бяха наложителни и извършени в допустимия срок по закон. Агенцията по обществените поръчки е счела, че те ще променят първоначално обявените условия пред участниците и поради тази причина е необходимо да прекратим процедурата и да я стартираме наново с вече нанесените корекции. АПИ като възложител отчита факта, че забавянето в рамките на две седмици е допустимо при реализацията на проекта, в сравнение с възможна корекция за сметка на държавния бюджет“, коментира председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Actualno.com припомня, че по-рано през май тази година министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заяви, че строежът на тунел "Железница" трябва да се съкрати поне с 400 дни.

„Хронограмата, която следваме, е 2019-а да стартираме реалното изграждане. Стигнем ли дотам, мисля, че в рамките на настоящия програмен период ще успеем да приключим успешно и най-тежкото трасе от АМ „Струма“, каза тогава Нанков в ефира на БНР.

С настоящото прекратяване на обществената поръчка от страна та АПИ обаче към момента не е ясно дали въобще ще бъде възможно изграждането на тунела в и без това накъселите срокове.

Попниколов: Решението за тунел "Железница" не може да е причина за оставка

Като министър на регионалното развитие и благоустройството не считам, че взетото от УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (А...

Скандалът покрай тунел "Железница" гръмна, когато в началото на април бившият главен секретар на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Гайтанджиев бе обвинен, че е изнесъл документи от търга за изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Гайтанджиев е имал достъп до документите в качеството си на външен експерт в тръжната комисия. Останалите петима участници в комисията за били служители на АПИ.

Достъп до нея са имали единствено членове на комисията и нейния председател. Достъпът се е осъществявал само с магнитни карти, които са се съхранявали при председателя на комисията и е следвало членовете на тази комисия да влизат в залата само по двама“, поясни тогава говорителят на Районна прокуратура – София Невена Зартова.

Липсата на документи е открита от един от щатните членове на комисията, който уведомява шефа на АПИ.

Нанков: Трябва да съкратим строежа на тунел "Железница" с 400 дни

Повече фирми ще строят едновременно тунела „Железница“, за да се избегне загуба на еврофинансиране. Това заяви министърът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика