"Атака" ще подкрепи жалбата на БСП до КС срещу указа на президента за ЦИК

16082
"Атака" ще подкрепи жалбата на БСП до КС срещу указа на президента за ЦИК
Снимка: БГНЕС

Депутати от „Атака” ще подкрепят жалбата на БСП до Конституционния съд срещу указа на президента за ЦИК. Това каза в Народното събрание, пред журналисти, Десислав Чуколов, зам.-председател на партия „Атака”, предаде „Фокус”.

„Вижда се откакто е в мандат президентът прави грешка след грешка. Това е поредната му грешка, с която доказа, че е президент на ГЕРБ, не е президент на българската нация, не е неин обединител. Това, което президентът направи, е недопустимо и затова депутати от „Атака” ще подкрепят искането на БСП пред Конституционния съд”, посочи Чуколов.

ЦИК ще трябва да назначи служебно и РИК в Русе

Позицията на ДПС относно участието на представител на партията в ръководството на Районната избирателна комисия в Русе провали консул...

На въпрос дали от „Атака” ще подкрепят промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, той отговори: „съществителните ГЕРБ и Изборен кодекс в едно изречение звучат ужасно. Нямам намерение да влизам в игричките ГЕРБ.”

Видяхме някакъв вариант на чернова на тази жалбата на БСП до Конституционния съд срещу указа на президента. Доколкото разбрах предстои да бъде редактирана окончателно. По принцип имаме нагласа да я подкрепим, защото отговаря на нашето становище за това, че президентът наруши драстично оперативния запис на Изборния кодекс. Това пък каза в Народното събрание пред журналисти Четин Казак, народен представител от ДПС.

„Но окончателното решение предстои, като видим окончателния вариант”, добави Казак.

„По принцип проектът цели да коригира една извършена спрямо нас несправедливост. С указа на президента бяхме ощетени с един член. Този проект цели да коригира този проблем и да ни върне отнетата бройка. Ако има несъвършенства в проекта, те биха могли да се коригират на 1 и 2 четене”, добави Казак. „Мандат в ЦИК могат да получат само онези, които са се явили на избори, само регистрирали те се и са излъчили кандидати на европейските избори, а не в последствие какво е станало в Европейския парламент. По отношение на записа в Изборния кодекс за РИК-овете и за секционните избирателни комисии, няма възможност за различно тълкувание. Там нещата са ясни”, каза още Казак. „Свикал съм извънредно заседание на комисията по правни въпроси във вторник, където ще обсъдим и ще гласуваме на първо четене в комисията проекта за Изборен кодекс”, каза още Казак.

ГЕРБ и БСП не се договориха за РИК в София и ЦИК ще се намесва служебно

"На проведената консултация между представителите на участващите партии и коалиции, не се постигна съгласие за определяне състава на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика