Атанас Атанасов: Службите ще трябва да имат повече права

3578
Атанас Атанасов: Службите ще трябва да имат повече права
Снимка: БГНЕС

Трябва да сме наясно, че заради тероризма ще трябва да се отказваме от лични права. В България ще има опасения, че службите ще злоупотребяват с тези права. Факт е, че в миналото е имало такива случаи, но те са се разкривали – въпросът е, че не се е търсила отговорност, каза председателят на Комисията по сигурността в парламента о.з. генерал Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Той обаче е убеден, че за да има ефективна борба с терористичната заплаха, службите трябва да имат повече права.

Атанасов не вижда проблем във факта, че ДАНС и МВР ще следят по-внимателно регистрациите в хотели на територията на страната. Като си даваме личните данни в бланките на хотели и досега, притеснявали ли сме се, попита риторично той.

Експерт: Имаме си официална търговия с оръжие с Близкия изток

Пътят на българското оръжие към терористите е много лесен. Съвсем официално то се товари на Летище София, отива в Саудитска Арабия, отт...

На въпрос дали българските служби са готови за предизвикателството, Атанасов отговори, че вече е формиран координиращ орган между службите – Съвет за сигурност към Министерския съвет, но това трябвало да се подобри. Имаме две разузнавателни служби, контраразузнаване, МВР, ДАТО – не може премиерът да ги управлява ръчно. Притеснявам се и със спекулирането с липсата на пари за сектор „Сигурност”. Някой си, финансовият министър там, като слон в стъкларски магазин, реши да прави реформа, като бръкне в джоба на служителите на МВР, продължи Атанасов. Той добави и, че на възлови места в сектора има още хора от времето на Орешарски, които „работят най-малко за двама господари”. Има риск от изтичане на информация заради „сарайската групировка”, предупреди Атанасов, без да влиза в повече подробности.

Скандалът „Яневагейт”

Никога няма да стане ясно какво се е случило по този казус, защото няма механизъм за разследване на такива казуси. Затова Реформаторите направихме предложение да има прокурор, независим от главния, за да може да разследва такива случаи. Главният прокурор сега е заинтересован, защото е натопен, обясни Атанасов.

Иронично о.з. генералът посочи, че сега обвиняемата за случаите „Белведере” и „Соло” съдийка Румяна Ченалова може да провокира съдебна реформа. Искам да припомня, че освен всичко друго, Ченалова гледа делото „Октопод” срещу Алексей Петров, който напоследък нещо взе да става пак много известен. Не изключвам връзка между атентата срещу Петров и Ченалова – тези неща трябва да се казват, заяви депутатът от Реформаторския блок.

Заради сигнал за бомба е приземен в Бургас самолет, летящ за Египет

Заради сигнал от пасажер, самолет, летящ от Варшава за Египет, е бил отклонен за Бургас, предаде Нова телевизия. Пасажерът, подал сигн...

Не може с процедурни хватки да се игнорира всякаква възможност на българската прокуратура. Прокуратурата за 25 години показа, че е инструмент за обслужване на властта, завърши Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика