Атанас Славов: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет

1694
Атанас Славов: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет
Снимка: БГНЕС

Предложението, което направи мнозинството за приемане на нов закон за антикорупционната комисия с разследващи правомощия на инспектори вътре в комисията е стъпка в правилната посока. Дава се възможност за специализация на хора, които са със специфични умения, така че да могат да разследват корупционните престъпления. 

Това заяви заместник-председателя на парламентарната група на “Демократична България” Атанас Славов по БНТ като припомни, че по този начин в прокуратурата ще могат да пристигат готови разследвания.

“Новото в законопроекта е разследващите правомощия на инспекторите и възможността да се обжалват отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство и прекратяването на досъдебните дела,” поясни Славов.

“Така прокуратурата няма да може да си измива ръцете и да казва, че събрани доказателства не отговарят на някакви изисквания и т.н. И ако прокуратурата не повдига обвинения, ако отказва да образува производство, тези откази ще бъдат обжалвани. Това са две много важни мерки, за да имаме реална борба с корупцията в България”, каза още той. 

Атанас Славов: Ако сега отидем на избори, рискуваме да забавим с години Еврозоната и Шенген

България трябва да има кабинет и той да прави реформи. Ако сега отидем на избори, рискуваме да забавим с години постигането на стратеги...

За коментара на главния прокурор по отношение на новия закон за антикорупционната комисия, че отсъстват юридическите аргументи в него, Славов смята, че Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет. "Гешев не е дал нито един юридически документ за каквото и да било, той постоянно говори политически", заяви Атанас Славов и допълни, че криейки се зад тогата на главен прокурор той продължава да прави внушения и да говори политически, което е сериозен проблем. “Не споделям оценката на главния прокурор,” каза Славов.

Депутатът каза още, че "Демократична България" е заела отговорна политическа позиция, казвайки, че ще опита да състави кабинет, ако получи мандат от президента с активното участие на "Продължаваме промяната".

Атанас Славов добави, че “Демократична България” ще проведе преговори с досегашните коалиционни партньори и с напусналите коалицията "Има такъв народ", като подчерта, че това е отговорното политическо поведение в момента.

“Нашата формула е кабинетът да е с по-експертен профил, фокусиран върху постигането на конкретни резултати в този ограничен лимит от време, който ще има и в крайна сметка да доведе до успокояване в българското общество, а не до ескалация на напрежение”, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика