Атанасов: Няма да хвърлим камък по Москов, макар че заслужава дърво

5764
Атанасов: Няма да хвърлим камък по Москов, макар че заслужава дърво
Снимка: БГНЕС

Късно снощи националното ръководство на "Демократи за силна България" (ДСБ) застана категорично зад решението на своя лидер Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Подкрепяли сме реформите в здравното министерство на до вчера нашия министър Петър Москов – от тук нататък той е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече. Това каза пред БНР Атанас Атанасов заместник-председател на ДСБ, който освободи поста на председател на вътрешната комисия в парламента, след като партията напусна парламентарното мнозинство. 

Атанасов пожела успех на министър Москов и подчерта, че той не е министър на ДСБ повече, защото паритята е в опозиция, а опозицията не може да има министър – това са основни правила, а другото са вече спекулации от тук нататък. 

Атанасов даде ясен знак - ДСБ се готви да излезе от управлението

Атанасов няма да Ви разочарова, ще го видите в следващите дни, аз вече съм в опозиция. Така о.з. генерал Атанас Атанасов се обърна към ...

"Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, защото и членовете на партията, и актива й очакваха от него друго действие, а именно да излезе в опозиция, но има негово решение и той иска да продължи, обосновава се с определени мотиви, но сега дали те ще бъдат подкрепени от обществото е друга теза", каза Атанасов.

Вчера, 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ, на което националното ръководство на партията взе решението за излизане в опозиция. Заради личното си решение да запази поста си на министър на здравеопазването Петър Москов подаде оставка като зам.-председател на ДСБ. По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов и е министър-председател на България. Кънев посочи, че конфликт между него и Москов няма, но политическите им пътища се разделят. 

Атанас Атанасов обърна сериозно внимание на общата политическа картина в страната, както и на продалените конституционни промени. "На първо място е пред провал съдебната реформа, която беше знаме на Реформаторския блок, който първо се създаде като една платформа или една работна група за съдебна реформа - ние се събрахме с ДБГ и други експерти и тогава възникна блокът. И тази реформа е пред провал въпреки големите компромиси, които ние правихме, защото обществото и Европа очакват радикални промени , а вижте каква е подкрепата за съдебната власт", смята политикът. 

"Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление, а не ни беше позволено да направим нито крачкавсичките ни опити опираха в стената. Аз разбрах, че нещата стават сложни и тежки още когато Веселин Вучков подаде оставка, коментира още Атанасов и добави, че и министър Веселин Вучков, и министър Христо Иванов са излезли от правителство, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, който искаше от тях да се обслужват Сотир Цацаров и прокуратурата", заяви той.

Атанас Атанасов: ВСС не си свърши работата, защото Ченалова се оказва основен виновник

Месеци след като съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха ВСС да направи проверка как се управлява съда и как се разпределят делат...

В днешния български парламент няма същинска опозиция, заяви категорично Атанасов и разкритикува и БСП, които подкачат като футболни топки по трибуната на парламента и в комисията за изработване на законопроекта на Конституцията, както и тяхното гласувене на текста за квотите, а също и емоционална реакция на Бойко Борисов по решението на партията за снемане на политическото доверие от правителството. 

Постоянно се обяснява, че ДСБ е някаква партийка, има там пет-шест депутата, но когато стана въпрос за излизане в опозиция, Борисов заговори за предсрочни избори, допълни още Атанасов, според когото и лидерът на ДПС Лютви Местан е заговорил за същото в резултат на заявката на ДСБ. Според депутатът обаче е малка вероятността за предсрочни избори, като ДСБ ще се готви за президентски избори и там ще се види кой каква тежест има.

Атанас Атанасов допълни, че във вторник се очаква Реформаторския блок да заседава кто полтиическо тяло, като поясни. "Ние ще предложим на нашите колеги да застанат до нас, а сигналите, които идват показват, че не всички ще го направят, но тези, които ще останат в правителството министри, от тук нататък ще бъдат министри на Бойко Борисов. А ние, които създадохме Реформаторския блок, защото идеята за създаването му от дясноцентристки партии принадлежи на Радан Кънев, когато оглави ДСБ и партията мощно го подкрепи, така че блокът в очите на хората е ДСБ", каза той. 

Ако откажат, ще ни се разделят пътищата - претендираме за идеите и искаме да ги защитаваме, защото няма да участваме в имитации за пред Европа, подчерта Атанасов. 

Антоний Гълъбов: Сценариите за дестабилизация и предсрочни избори ми се струват пресилени

Третото гласуване на промените в Конституцията, изборът на нов правосъден министър и приключването на парламентарната сесия ще дадат пъ...

Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя, включително отговорността за това, което се случи сега, защото в деня, когато беше това важно гласуване – променя се Конституцията, минитърът на правосъдието беше оставен абсолютно самотен в кошарата, а в Борисов отиде да рита мач. Това беше театър, а и публичен знак за отношението на Борисов към тази реформа, подчерта още Атанас Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика