Бежанците помагат на европейската икономика и ще върнат след 5 години изхарчените за тях пари

2574
Бежанците помагат на европейската икономика и ще върнат след 5 години изхарчените за тях пари
Снимка: Getty Images/Guliver

За 5 години бежанците, които през 2015 година пристигнаха в Европа, могат да върнат почти в двоен размер изхарчените за тях пари.

Това се твърди в едно от първите задълбочени проучвания какво влияние ще окажат мигрантите върху европейската икономика.

Според анализа бежанците ще допринесат за отриване на повече работни места, ще се увеличи търсенето на услуги и продукти, както и ще се запълнят дупките по отношението на работната ръка на Стария континент.

Македония: На границата ни има 25 000 мигранти, но масовото преминаване приключи

В момента на нашата граница има 25 000 мигранти. Това е половината от общия брой на мигрантите, които се намират на територията на Гърц...

В същото време техните заплати ще подпомогнат пенсионната система и обществените финанси, смята Филип Легрен, бивш икономически съветник на председателя на Европейската комисия.

Вероятността бежанците да повлияят за намаляване на заплатите и увеличаване на безработицата сред местните работници е малка, твърди още Легерн, позовавайки се на изследвания на иконимисти.

Икономическият съветник на председателя на ЕК е изчислил, че докато приемането на толкова много бежанци ще доведе до увеличаване на държавния дълг с почти 69 милиарда евро между 2015 и 2020 година, по време на същия период бежанците ще допринесат занарастване на БВП със 126,6 милиарда евро – съотношение почти две към едно, посочва Guardian.

Ако се инвестира едно евро за приемане на бежанци, в рамките на пет години страните могат да спечелят две евро като икономически ползи, се заключава в изследването Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends на неправителствената организация Tent Foundation, която помага на хора без дом.

Легрен се надява докладът да обори мита, че бежанците ще донесат само икономически проблеми на западното общество, пише още Topnovini.bg.

Над 5 млрд. долара са спечелили трафикантите на хора от мигрантската криза през 2015 г.

Трафикантите на хора са спечелили над 5 млрд. долара благодарение на миграционната вълна в Южна Европа през 2015 година. Това сочи докл...

Припомняме, че вчера (17.05.2016 г.) стана ясно, че почти 80% от имигрантите в Гърция, които са се включили в програмата на ЕС за разпределянето им из държавите от Съюза, са се отказали от нея, след като са научили, че ще ги преместят в България.

Това е масово явление за страните от Източна Европа и има отказали се дори от преместване във Франция, посочва Financial Times‎.

Но случаят с България е най-сериозен - от 47 души, които София е обявила до миналата седмица, че е готова да приеме, 36 са се отказали, щом научили къде ще бъдат настанени в ЕС. Други 7 просто не са се явили и така в крайна сметка през българската граница са били прехвърлени само четирима, съобщават представители на гръцкото правителство.

Сходна е ситуацията и с Румъния - от 67 места, обявени от Букурещ досега, 32 души са се отказали от автоматичното разпределение или са изчезнали някъде в Гърция. За Естония са се съгласили 8 от 27 души. Дори за Франция от 388 одобрени за преместване са се отказали 26 имигранти, предаде тогава Cross.

Според представител на ООН основната причина, изглежда, са опасенията на чужденците, че ги преместват в страна, която е далеч от роднините и приятелите им. След като напуснат програмата на ЕС за преместване, те веднага сменят адресите и мобилните си телефони и властите не могат да ги открият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика