Битовите потребители ще продължат да купуват ток от регулирания пазар

2018
Битовите потребители ще продължат да купуват ток от регулирания пазар
Снимка: iStock

С огромно мнозинство Народното събрание прие проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар. Вносители на проекторешението са депутати от ГЕРБ-СДС.

То предвижда до 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулиран пазар. Решението е одобрено от парламентарната комисия по енергетика.

В него се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

По време на дебатите Жечо Станков от ГЕРБ-СДС защити проекта с аргумента, че решението трябва да бъде прието, за да може, по думите му, правителството да каже на ЕК, че към днешна дата нещата са по-различни и не е сега моментът да се предприемат тези действия.

"Целта ни е да отложим максимално този срок и да се намерят решенията - на първо място да дефинираме енергийната бедност, което да послужи да се определят групите, към които да се насочат средства за енергийна ефективност. Даваме шанс на настоящото правителство да отмени ангажимента, който е залегнал като реформа по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни той. Хората са ни изпратили тук с една основна задача - да защитим интереса им, да съхраним техния бюджет", обърна се той към пленарната зала.

"Няма политическа сила, която по време на предизборната кампания да не беше загрижена и да не говореше, че ще направи всичко необходимо битовите потребители да ползват енергия от регулирания пазар", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

"По стечение на обстоятелствата предишните управляващи не са транспонирали необходимите европейски директиви, въпреки това в Плана за възстановяване и устойчивост е залегнала клауза, че няма как да усвоим средства по него, ако до края на 2022 г. не дадем възможност потребителите да излязат на свободния пазар", посочи той. "В допълнение - не сме готови от 2023 г. битовите потребители да излязат от регулирания пазар, не сме готови, защото трябваше поне да сме определили енергийно бедните, колко са, кои са, да сме подготвили програма за подпомагането им чрез социалното министерство", подчерта Аталай. 

С решението днес ще препотвърдим заложената от предишното редовно правителство политика за плавно преминаване към либерализирания пазар на крайните битови потребители на ток, коментира Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", който беше председател на енергийната комисия в предишното Народно събрание.

По думите му пълната либерализация минава през отпадане ролята на НЕК като основен доставчик. Либерализацията трябва да отвори пазара за повече участници и да създаде конкурентна среда, подчерта депутатът.

От "БСП за България" също подкрепиха предложението на ГЕРБ-СДС, още повече, че то съвпадало с тяхната предизборна кампания.

"Правителството трябва да свърши своята работа относно Плана за възстановяване и устойчивост и да се обясни наистина за проблемите, които има, още повече, че в момент, когато виждаме какви шокове има на енергийния пазар в Европа, е съвсем нормално домакинствата да се ползват с по-голяма закрила", изтъкна социалистът Драгомир Стойнев.

"Български възход" не вижда смисъл от това решение, заявиха от формацията. Георги Самандов призова парламентарните групи да помислят за разработка на механизми за подпомагане на най-уязвимите потребители на ток, които в зимните месеци ще усетят икономически шок. "Това, което в момента се говори, ми изглежда като подготовка за избори, а не да намираме решения на проблемите на хората", коментира той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика