X
 
 

Бивш министър на отбраната: България прави ясна заявка за засилена роля в Черноморския регион

3088 6
Бивш министър на отбраната: България прави ясна заявка за засилена роля в Черноморския регион
Снимка: iStock/Guliver
За първи път от много време насам България прави ясна заявка за засилена роля в Черноморския регион, който е от ключово значение за НАТО. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Той уточни, че с изграждането на Координационен център на НАТО във Варна България ще направи стъпка към събиране на повече информация и предоставянето й с цел координация на предното разполагане на сили на НАТО в Черно море.

„Това се вписва изцяло в този процес на Адаптирано предно разполагане, който стартира с решенията от Уелс през 2014 година и Варшава през 2016 година. Този център в много голямо степен е естествено разширение на центровете за интеграция на силите в София и Букурещ, като фокусира върху Черно море“, допълни бившият министър на отбраната.

Велизар Шаламанов: Купуването на F-16 е свързано с преструктурирането на армията

"Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва т...

Велизар Шаламанов отбеляза, че изграждането на подобен център е заложено още през 2014 година във „Визия 2020“, с която тогавашният президент Росен Плевнелиев представи предложенията на България за засилване на сигурността и отбранителния потенциал на Алианса в Югоизточна Европа. Той припомни, че всъщност „Визия 2020“ е била приета от Съвета по сигурността на Министерски съвет на 1 септември 2014 година, като оттогава има адаптирана стратегия за национална сигурност и редица други документи, в момента се извършва стратегически преглед на отбраната с участието на всички институции, включително и президентската.

„Логистиката е неразделна част от военната дейност. Към момента в резултат на решения на НАТО такава координационна функция се осъществява в Командването на военноморския компонент на НАТО във Великобритания. От българска страна е предложен допълнителен принос, като начало български, но в процеса на консултации и бъдещ преглед на НАТО да бъде предложен като част от силите на Алианса“, коментира експертът.

Според Велизар Шаламанов засиленото сътрудничество помага да се намали напрежението и да има повече вътрешна прозрачност в НАТО. По думите му центърът ще допринася за диалога с Русия и за намаляване на напрежението, което Русия предизвика с анексията на Крим, части от Грузия и действията в Молдова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Шаламанов - американската пачавра !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  България ще е просперираща държава когато се обвърже със САЩ. Тогава и ще потекат инвестиции у нас. Погледенете Румъния. Когато разположиха щита при себе си тогава те ни застигнаха и изпревариха. Всичко останало е ала бала.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ама колко още ? Абе соросоид ако Сащ искаха то България днес щеше да е Р.Корея на Балканите и дори и Босилеград щеше да е Български град. Сащ поискаха точното обратното и ти служиш на това.
  : 6 !
 • ciklop50 3.2 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  3. е куку психара Циклоп !
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тази гнида Велизар Шаламанов е американско мекере, което не само продава България ами я мрази тотално ! Пък от край време е на яслата на НАТО в главната квартира .
 • Лиза Мишпека 1 Лиза Мишпека преди 2 седмици Профил на трол?
  Велизар хамериканската ШАМАНДУРА пак лиже черния задник на чиче САМ...
Какво се случи по време на галавечерта на Тервел Пулев в Пловдив?
Какво се случи по време на галавечерта на Тервел Пулев в Пловдив?

Най-добрият български представител в полутежка категория Тервел Пулев отново се би пред българска публика, като постигна победа срещу Дешон...

Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...