Бившият шеф на БАБХ "рязко излязъл в отпуск" преди изслушването за подкупа в парламента

9886
Бившият шеф на БАБХ "рязко излязъл в отпуск" преди изслушването за подкупа в парламента
Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) по време на управлението на ГЕРБ – Пламен Моллов, е излязъл в отпуск точно преди планираното изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Проф. Моллов попадна в епицентъра на скандал, свързан с предполагаем подкуп, който той е давал на настоящия шеф на БАБХ Христо Даскалов. Преди дни изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата. Твърди се още, че Моллов дал на Даскалов папка, за която първоначално казвал, че е с документи, но се оказала пълна с пари. Бившият шеф на БАБХ нарича всичко "фалшива новина".

"Опитахме да се свържем с проф. Моллов и двата му телефона дават заето", заяви председателят на ресорната комисия Михал Камбарев от ПП. "Пратихме покана на личния му мейл, както и на този на университета (б.а. - Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив). Той е в редовен годишен отпуск до края на месец юни. Отпускът не е извинение за неявяване, според Конституцията и правилника на Народното събрание".

Охраняваният проф. Даскалов: Опитът да бъда подкупен е от човек, който познавам от дълги години, подаде ми папчица с пачки

"Темата за опита да бъда подкупен нашумя в последните дни. Всъщност той е свързан с човек, който аз познавам от дълги години - проф. Мо...

„Съмнявам се г-н Моллов да дойде в комисията днес“, съобщи депутатът от „Продължаваме промяната“ и член на ресорната комисия Константин Бачийски. „Разбрах, че рязко е излязъл в отпуск, но това не е оправдание. По Конституция – всички граждани са длъжни да оказват съдействие и да се явяват на комисии в Народното събрание. Това е задължение не по закон, а по Конституция“.

„Въпреки това се съмнявам, че Моллов ще се яви. При положение че беше се появил в един запис да предлага документи, в кавички, най-вероятно се притеснява от въпросите, които ще му зададем, и от последствията от тези негови действия“, заяви още Бачийски.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ е един от заплашваните заради казуса с фирма „Евролаб“ на границата с Турция. Тя дълги години осъществяваше фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, но заради редица нарушения държавата пое контрола на границата чрез БАБХ.

Подкуп заради санитарния контрол на границата с Турция – коя партия как се държа (СТЕНОГРАМА)

"Работил съм там, но не познавам лицата, които цитирате. Това е, което мога да кажа" - така управителят на "Евролаб 2011" Васил Димитро...

Именно с този случай е свързан и скандалът с Моллов. Тази тема стигна до парламента още преди седмици и там управителят на фирмата Васил Димитров отрече да познава наркобоса Христофорос Аманатидис - Таки и свързания с него Размиг Чакърян - Ами.

Припомняме, че в разпространения аудиозапис мъжът, чиято самоличност не е официално потвърдена от МВР, прокуратурата или която и да е служба (твърди се, че е Моллов), казва: "Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки, Маки и т.н.. Да знаеш просто".

По случая с "Евролаб" заместник-министърът на земеделието Иван Христанов коментира, че са му предлагали подкуп от половин милион лева.

Пред bTV и Нова ТВ през уикенда Даскалов разказа, че в папката имало повече от 100 хил. лв., въпреки че не е успял да ги преброи. "Хванах папката само с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи. Аз съм възрастен човек, няма как досега да съм я карал по честния начин и сега да го променя и да ставам за резил и порицание'', каза той.

Бачийски заяви днес, че по случая с предполагаемия подкуп работят ГДБОП и ДАНС. Според него прокуратурата не се е самосезирала. Вчера обаче говорителката на Софийска градска прокуратура заяви пред в. „Сега“, че обвинението е образувало разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика