Близнашки издигна Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК и външен министър на ЕС

15701
Близнашки издигна Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК и външен министър на ЕС
Снимка: БГНЕС

Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство, предаде „Фокус”.

„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна”, заяви Близнашки.

Служебното правителство с първо заседание, одобрява Кристалина

От 14 ч. служебното правителство ще проведе първото си заседание. В дневния му ред е включено одобряването на кандидатура от името на...

„Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото. Това е убедителна, достойна кандидатура за България. Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика, за българската дипломация”, посочи той.

Външният служебен министър Даниел Митов подчерта, че Георгиева не се нуждае от реклама тук или в Брюксел. "Тя е човек, който си извоюва великолепно име и уважението на всички свои колеги. Има отлични отношения с много световни лидери поради природата на своята работа до момента и би била чудесен върховен представител по въпросите на външните работи, посочи Митов. Има сериозна амбиция, няма да е лесно, но си заслужава усилията и ще положим всички усилия", добави той.

Редица държави подкрепят Кристалина Георгиева, допълни Близнашки. „Имаме нашите шансове. Играем за най-доброто, за победа. Ако не успеем, тогава ще мислим за други опции. Имаме силен кандидат. Имаме шансове и то твърде съществени. Борим се за най-доброто и имаме шансове да спечелим”, посочи проф. Близнашки. По думите му кандидатурата на Георгиева е българската кандидатура. „Както и да се развият събитията, заставаме зад тази кандидатура. Тя ще посети България много скоро, ние сме в контакт с нея. Уточняват се възможните средства, които могат да дойдат по европейска линия”, добави той.

„Надявам се, че Сергей Станишев ще подкрепи кандидатура. Ще направя усилия, готов съм да разговарям със Станишев по този въпрос”, подчерта Георги Близнашки.

Фондът за солидарност към ЕС не в ресора на Кристалина Георгиева

Ресорът на еврокомисаря по бедствия и аварии Кристалина Георгиева се ограничава единствено до хуманитарната помощ и реакция при кризи в...

„Ще се опитаме да спечелим максимална подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева. Има такава заявена вече от няколко държави. Говори се, че върховният представител по въпросите на външната политика е квота на ПЕС, но Комисар Георгиева винаги е била човек, който умело балансира между всички политически сили на европейско ниво, човек, който успява да съвместява интересите. Шансове за тази висока цел има”, допълни Даниел Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика