Близнашки: Парламентът може да отлага до безкрай който и да е референдум

19952
Близнашки: Парламентът може да отлага до безкрай който и да е референдум
Снимка: БГНЕС

420 хил. подписа са събрани от инициативния комитет за провеждане на референдум относно законодателната инициатива на президента Росен Плевнелиев. Това каза лицето на комитета професор Георги Близнашки.

Надяваме се до края на месеца да прескочим границата от 500 хил. подписи, но ще продължим да събираме подписи и през първата седмица на месец март. Искаме възможно най-бързо да прехвърлим топката на Народното събрание и да ги накараме да действат, посочи професорът в предаването „Лице в лице” на bTV.

Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли предложението на президента за референдум

Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента за провеждане на национален референдум. С 6 гла...

В рамките на три месеца парламентът има срок да провери валидността на подписите. Истината е, че депутатите могат да отлагат до безкрай назначаването на референдума, но това ще е много груба политическа грешка, заяви Близнашки.

Професорът подчерта, че при провеждане на референдум и евентуално одобрение от народа на трите предложения на президента и най-вече задължителното гласуване, парламентът няма да е длъжен да приеме вота. И причината е, че този референдум ще е консултативен, подчерта Близнашки. Той обаче каза, че промяната по отношението на задължителното гласуване не означава, че трябва да се свиква Велико народно събрание (ВНС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика