Близнашки: Плевнелиев не може да назначи избори, да има мажоритарната система, за да изпием горчилката

3481
Близнашки: Плевнелиев не може да назначи избори, да има мажоритарната система, за да изпием горчилката
Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев не може да назначи датата на изборите. Това заяви професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

Според Близнашки всичко в чл. 99, ал. 7 от Конституцията, чийто автор е той, е категорично ясно, но в Президентството имало екстремисти - затова питали Конституционния съд дали сегашният държавен глава може да действа. Дата зависи от момента, в който се разпусне Нарордното събрание, т.е. когато встъпи в длъжност новият президент Румен Радев. Вероятно той ще разпусне парламента на следващия ден, след като встъпи в длъжност, каза Близнашки пред Нова телевизия.

Слави Трифонов: Не могат да ни спрат

Днес Централната избирателна комисия излезе и обяви своето решение, че референдумът няма задължителен характер. ЦИК знаят каква е истин...

По думите на бившия служебен премиер е „много трудно да се откъснеш от властта” и затова в България имало такива „институционални” драми при смяна на управлението.

Нещата бяха доведени до абсурд с референдума на Слави Трифонов. С мажоритарната система в два тура ще се разбие парламентарната демокрация в България – нека променим Изборния кодекс и да изпием горчивата чаша. Категорично съм „за”, за да се види ефектът, да се отрезви този народ, подчерта Близнашки. Политическите партии се държаха безотговорно – те не се определиха категорично по въпросите на референдума и оставиха избирателите в ръцете на един шоумен, който всяка вечер ги облъчва с категорични послания, сякаш е Господ Бог, добави той.

Относно предложението си в неговия референдум, Близнашки обясни, че е искал изборната система да е 50/50 – мажоритарна и пропроционална система. „Позитано” 20 се лъже, ако си мисли, че България е почервеняла след президентските избори. И ГЕРБ, и БСП ще бъдат пометени – при нормална ситуация с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура те ще са с абсолютно мнозинство, но ситуацията е абнормална. Те са едни и същи фигури и до такава степен са омръзнали ... Бойко Борисов се изхаби с повторението на едно и също, как друг му е виновен. Единственият сигурен опит е горчивият опит – радикалното решение не е в президентската република, сигурен е Близнашки. С мажоритарната система ще се даде възможност на хора с финансови възможности да влязат в Народното събрание. Имаш най-добрата Конституция в Източна Европа, сега искаш да я сринеш – тези, които си играят със съдбата на държавата, ще платят много висока цена, заключи професорът.

За финал Близнашки посочи, че не е бил свързан с ДПС, а ДПС само му дало шанс да се яви пред парламента като експерт и там „да направи на пух и прах” съдебната реформа на Христо Иванов, която не ставала нищо.

Окончателно: 12 000 гласа не достигат референдумът да стане задължителен

12 027 гласа не стигнаха националният референдум да мине прага от 3 500 585 гласували и да стане задължителен. Това сочат окончателните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика