Бойко Борисов няма да бъде викан заради турските ваксини

1653
Бойко Борисов няма да бъде викан заради турските ваксини
Снимка: БГНЕС

И днес (23 ноември) продължават разпитите за турските ваксини на министри в оставка от кабинета „Борисов” 2. На разпитите няма да бъде викан премиерът в оставка Бойко Борисов. От вчера (22 ноември) стана ясно, че общо седем министри няма да ходят в прокуратурата, защото, по непотвърдена информация, не подписали решението.

Във вторник през в столичното следствие минаха на разпит вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, военният министър в оставка Николай Ненчев и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Само Ненчев и Бъчварова обаче се спряха за повече време пред журналистите, за да коментират действията на прокуратурата.  Бъчварова обясни, че са се доверили на администрацията на здравното министерство (МЗ), защото ставало въпрос за тема от компетенцията на МЗ. След като нещо се дава за подпис, тогава се счита, че всички по веригата са си свършили работата, беше нейната теза защо е подписала решението за ваксините. Ненчев пък се оплака, че прокуратурата действала неуважително, като викала министрите и ги разпитвала дали подписите под решението са техни. "Това е позиция, за да създаде усещане, че някой е решил да предприеме конкретни действия, тоест някакви знаци към обществото", каза Ненчев.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вече съобщи, че всички министри ще бъдат викани на разпит относно турските ваксини. От понеделник здравният министър в оставка Петър Москов е с три обвинения. Заместникът му Адам Песенски също стана обвиняем. И двамата са с мерки за неотклонение „подписка”.

Едно от обвиненията на Петър Москов е повдигнато за вноса на 200 000 ваксини "Пентаксим" и "Еувакс" от Турция, който трябвало да бъде безплатен, но родното Министерство на здравеопазването е заплатило ДДС върху тези 200 000 броя ампули в размер на 323 000 лева, като е заплатило и разходите по доставката на ваксините. Друго обвинение е свързано с износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от българска страна като замяна за предоставените от Турция, което, според държавното обвинение, е ощетило държавата с 413 370 лева. От прокуратурата твърдят, че месеци преди износа Москов издал заповед на държавната фирма "Бул Био", която е под шапката на здравното министерство, да произведе 5 млн. дози от въпросната ваксина под претекст, че са нужни на България и че министерството ще плати тези препарати. Третото обвинение срещу Москов е за безстопанственост и е свързано с незаконно произведените от "Бул Био" ваксини за 110 302 лева, за които вече беше обвинен директорът на производствения отдел в дружеството Росен Алексиев. Именно стойността на въпросните ампули се приема от прокуратурата като щета от действията на Москов, който е обвинен, че не е упражнил достатъчно контрол над Алексиев.

Министрите от кабинета трябва да отговарят как се вземат неприсъствено решения на Министерски съвет. Разпитите се налагат, тъй като решението за турските ваксини е взето само на подпис.

И днес в столичното следствие ще бъде извикан министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, но този път да обяснява за сделката за ремонта на МиГ 29.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика